Wirtualna Polska

Jak zrobić chrzan – domowe smakołyki

Jak zrobić chrzan – domowe smakołyki

Chrzan to specyficzny i wyrazisty dodatek, który powinien gościć na naszym stole nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych ale przez cały rok. Znakomicie komponuje się jogurtem i śmietaną. Nadaje niebywały smak sałatkom i daniom mięsnym, jest nieodłącznym towarzyszem jajek. Dlaczego warto robić go samodzielnie? Przeczytaj etykiety chrzanów, dostępnych w naszych sklepach a natychmiast przekonasz się o ich podejrzanie skomplikowanym składzie, niekoniecznie korzystnie wpływającym na nasz organizm. Jak zrobić chrzan w zaciszu własnej kuchni? Łatwo!

Wirtualna Polska

Korzeń chrzanu

Chrzan to roślina, która posiada duże, aromatyczne liście (idealnie nadające się jako dodatek do przyrządzenia ogórków małosolnych). Jednakże głównym jego elementem, wykorzystywanym w kulinariach jest korzeń. Ma on długą, nierzadko wieloelementową i twardą postać. Podczas obróbki szczypie w oczy i roztacza intensywny zapach. Nic to jednak, walory smakowe, jakie oferuje są warte tych niegodności. Prawdziwie domowy i dobry chrzan powinien być wykonany własnoręcznie od podstaw. Dlatego też kup bądź wykop z ogrodu korzeń chrzanu, umyj go dokładnie pod bieżącą wodą i obierz (jeżeli korzeń posiada prostą strukturę, to możesz użyć obieraczki do warzyw, w przeciwnym wypadku niezbędne okaże się manewrowanie nożem). Zachowaj szczególną ostrożność ze względu na wyjątkową jego twardość. Dobry chrzan to taki, który jest odpowiednio starty – wykorzystaj do tego tarkę o jak najmniejszych oczkach – proces długotrwały i mozolny jednakże dający najlepsze efekty. Jeżeli chcesz ułatwić i skrócić sobie drogę, pokrój chrzan na małe kawałki i użyj maszynki do mielenia mięsa o jak najmniejszych oczkach sitka (konsystencja będzie bardziej zbita).

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

jak zrobić chrzan

Chrzan lubi towarzystwo

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Chrzan w wersji soute nie smakuje zbyt dobrze. Należy go umiejętnie doprawić. Podstawowymi produktami, znakomicie nadającymi się do tego są sok z cytryny, sól i cukier. Trudno podać proporcje, gdyż najlepiej jest doprawiać startą masę dodając produkty stopniowo, do momentu utworzenia idealnego smaku. Orientacyjnie jednakże można uznać, iż na 1 korzeń średniej wielkości (ok. 250 g) warto dodać sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Połączenie chrzanu z jogurtem, nada mu lekkości oraz delikatności i znakomicie nada się jako dip do mięs i grillowanych warzyw, dodatek do jajek czy sałatek. Wiele osób preferuje także połączenie chrzanu z majonezem, jednak jest to opcja mocno kaloryczna. Majonez można bardzo łatwo zastąpić jogurtem greckim.

Jak zrobić chrzan z jajkiem?

Klasyka gatunku, chrzan z jajkiem najczęściej trafia na nasz stół Wielkanocą. Jak go przyrządzić? Rozetrzyj 3 żółtka ugotowane na twardo, dodaj do nich 2 łyżeczki cukru i 200 g świeżo startego chrzanu. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki przynajmniej na dobę, by uzyskać optymalny smak. Opcja z potartym drobno jajkiem (żółtko + białko), jogurtem, szczypiorkiem i pieprzem, także okaże się smakowita – sprawdź sam.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Chrzan na zimę, do słoików

Jeżeli zależy Ci na zachowaniu smaku domowego chrzanu na dłużej, przygotuj go zgodnie z powyższym (bazowym) przepisem, przełóż do słoików i pasteryzuj przez około 15 minut. Zabieg ten pozwoli bezproblemowo przechować produkt przez kilka miesięcy.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×