Jak zrobić chrzan – domowe smakołyki

Chrzan to specyficzny i wyrazisty dodatek, który powinien gościć na naszym stole nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych ale przez cały rok. Znakomicie komponuje się jogurtem i śmietaną. Nadaje niebywały smak sałatkom i daniom mięsnym, jest nieodłącznym towarzyszem jajek. Dlaczego warto robić go samodzielnie? Przeczytaj etykiety chrzanów, dostępnych w naszych sklepach a natychmiast przekonasz się o ich podejrzanie skomplikowanym składzie, niekoniecznie korzystnie wpływającym na nasz organizm. Jak zrobić chrzan w zaciszu własnej kuchni? Łatwo!

Korzeń chrzanu
Chrzan to roślina, która posiada duże, aromatyczne liście (idealnie nadające się jako dodatek do przyrządzenia ogórków małosolnych). Jednakże głównym jego elementem, wykorzystywanym w kulinariach jest korzeń. Ma on długą, nierzadko wieloelementową i twardą postać. Podczas obróbki szczypie w oczy i roztacza intensywny zapach. Nic to jednak, walory smakowe, jakie oferuje są warte tych niegodności. Prawdziwie domowy i dobry chrzan powinien być wykonany własnoręcznie od podstaw. Dlatego też kup bądź wykop z ogrodu korzeń chrzanu, umyj go dokładnie pod bieżącą wodą i obierz (jeżeli korzeń posiada prostą strukturę, to możesz użyć obieraczki do warzyw, w przeciwnym wypadku niezbędne okaże się manewrowanie nożem). Zachowaj szczególną ostrożność ze względu na wyjątkową jego twardość. Dobry chrzan to taki, który jest odpowiednio starty – wykorzystaj do tego tarkę o jak najmniejszych oczkach – proces długotrwały i mozolny jednakże dający najlepsze efekty. Jeżeli chcesz ułatwić i skrócić sobie drogę, pokrój chrzan na małe kawałki i użyj maszynki do mielenia mięsa o jak najmniejszych oczkach sitka (konsystencja będzie bardziej zbita).


Chrzan lubi towarzystwo


Chrzan w wersji soute nie smakuje zbyt dobrze. Należy go umiejętnie doprawić. Podstawowymi produktami, znakomicie nadającymi się do tego są sok z cytryny, sól i cukier. Trudno podać proporcje, gdyż najlepiej jest doprawiać startą masę dodając produkty stopniowo, do momentu utworzenia idealnego smaku. Orientacyjnie jednakże można uznać, iż na 1 korzeń średniej wielkości (ok. 250 g) warto dodać sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Połączenie chrzanu z jogurtem, nada mu lekkości oraz delikatności i znakomicie nada się jako dip do mięs i grillowanych warzyw, dodatek do jajek czy sałatek. Wiele osób preferuje także połączenie chrzanu z majonezem, jednak jest to opcja mocno kaloryczna. Majonez można bardzo łatwo zastąpić jogurtem greckim.
Jak zrobić chrzan z jajkiem?
Klasyka gatunku, chrzan z jajkiem najczęściej trafia na nasz stół Wielkanocą. Jak go przyrządzić? Rozetrzyj 3 żółtka ugotowane na twardo, dodaj do nich 2 łyżeczki cukru i 200 g świeżo startego chrzanu. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki przynajmniej na dobę, by uzyskać optymalny smak. Opcja z potartym drobno jajkiem (żółtko + białko), jogurtem, szczypiorkiem i pieprzem, także okaże się smakowita – sprawdź sam.


Chrzan na zimę, do słoików
Jeżeli zależy Ci na zachowaniu smaku domowego chrzanu na dłużej, przygotuj go zgodnie z powyższym (bazowym) przepisem, przełóż do słoików i pasteryzuj przez około 15 minut. Zabieg ten pozwoli bezproblemowo przechować produkt przez kilka miesięcy.


Komentarze