in

Jak zrobić ciasto na pizzę – niezawodny sposób

Próbujesz w zaciszu swojej kuchni zrobić ciasto na pizzę jak z pizzerii ale zazwyczaj wychodzi z tego mało kształtna masa, która po upieczeniu staje się twarda i nie ma nic wspólnego z tym, co zamawiasz w ulubionym, włoskim lokalu? Być może powinnaś skorzystać z innego sposobu, który zapewni pełen sukces? Ciasto na pizzę nie powinno szybkie, wykonane bez wyrastania i oparte na różnych rodzajach drożdży. W książkach kucharskich roi się od przepisów – tylko który wybrać?

Pizza włoska – pierwowzór o licznych interpretacjach

Pizza – rodowita włoszka, im dalej wędruje poza granice swego kraju, tym bardziej ulega przekształceniu. Wie o tym każdy, kto choć raz próbował jej oryginalnej wersji, będąc we Włoszech. Prawdziwa pizza jest wykonana na cienkim cieście, doprawiona wyłącznie świeżymi ziołami i najlepiej, jeżeli opiera się na prostej kompozycji składników – maksymalnie do 3 dodatków. Sos pomidorowy stanowi jej bazę, zaś zjadana powinna być bez dodatków (szczególnie ketchupu). Czasem dopuszczalne jest polanie jej odrobiną oliwy. Doskonale elastyczne ciasto i mała ilość dodatków, jednakże o najwyższej jakości to podstawy, których trzyma się oryginał. Jak zrobić ciasto na pizzę?

jak zrobić ciasto na pizze

Ciasto na pizzę włoską

Aby zrobić ciasto na pizzę włoską, a przynajmniej maksymalnie ją przypominającą, wystarczy użyć zaledwie kilku składników. Mąka (300 g), ciepła woda (200 ml), 10 g świeżych drożdży, łyżka oliwy oraz szczypta soli i cukru. To podstawa, która umożliwia stworzenie doskonałego ciasta. Jaką zrobić ciasto na pizzę krok po kroku? Połowę wody połącz z łyżką mąki, cukrem i wkrusz do powstałej masy drożdże. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce na kwadrans, by zaczęły rosnąć. Powstały rozczyn wlej do pozostałych składników i wyrabiaj aż do uzyskania jednolicie elastycznej masy (zazwyczaj potrzebny jest na to kolejny kwadrans). Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając je wilgotna ścierką. Gdy podwoi swoją objętość – zazwyczaj dzieje się to po około godzinie, należy ugnieść go jeszcze kilka razy i rozciągnąć na kształt koła (nie należy używać wałka a jedynie formować masę palcami). Wierzch smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy ulubione dodatki i pieczemy w temperaturze przynajmniej 2400C przez około 10 minut – uważając by nie spalić brzegów.

Ciasto na pizzę z piwem i inne wariacje

Jak zrobić ciasto na pizzę, żeby się nie rozczarować? Przede wszystkim nie kombinuj zbyt mocno. Wiele przepisów kulinarnych przewiduje robienie ciasta na pizzę z mlekiem, piwem czy drożdżami typu instant. Uzyskany efekt być może będzie oferował akceptowalne walory smakowe. Daleko mu jednak do tradycyjnej pizzy.

Ciasto na pizzę jak z pizzerii

Pośpiech i stosowanie zamienników w doborze produktów spowoduje, iż otrzymane danie nie będzie zachwycało. Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu efektu ciasta jak z pizzerii, to koniecznie pamiętaj o kilku zasadach. Długie wyrabianie jest mozolne, jednakże to od niego będzie zależała elastyczność ciasta i w efekcie jego smak. Jeżeli nie masz ochoty robić tego ręcznie, wykorzystaj robota kuchennego, z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego. W kwestii wyrastania, warto pamiętać o tym, iż kluczowa jest tutaj temperatura. Ciasto w nadmiernym cieple nie wyrośnie (w zimnych warunkach także). Najlepiej postawić je w okolicach kaloryfera (w sezonie grzewczym), bądź wstawić do piekarnika, który uprzednio delikatnie podgrzaliśmy.