in

Jak zrobić dobrą domową lemoniadę?

Tradycyjna lemoniada przygotowana w domu smakuje wybornie, orzeźwia, oczyszcza i skutecznie gasi pragnienie, gdy na dworze żar leje się z nieba. Po co przepłacać za słodkie, chemiczne soki, skoro można delektować się zdrowym napojem idealnym na upały? Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić dobrą lemoniadę, przeczytaj nasz poradnik.

Jak zrobić lemoniadę cytrynową?

Chociaż lemoniadę z cytryną wymyślono ponad 1300 lat temu, pierwsze zapiski na temat tego napoju pochodzą z VII wieku. Tysiąc lat później w Paryżu powstała pierwsza wytwórnia lemoniady. I od tego czasu świeży trunek nie stracił na popularności. Ba! Pozostaje niekwestionowanym królem każdego lata.

Lemoniadę można przygotować na rozmaite sposoby; z cytryną, miętą, ogórkiem, imbirem, jeżynami, malinami, arbuzem. Dobór składników to oczywiście rzecz gustu, lecz każdy, kto zastanawia się jak zrobić domową lemoniadę, powinien wypróbować nasze dwa . To patent na doskonałe samopoczucie i rześkość w słoneczne dni.

jak zrobić lemoniadę

Składniki na 4-6 porcji

pomarańcza, limonka, cytryna, litr wody, 2 łyżki miodu, kilka listków mięty, opcjonalnie kostki lodu

Przygotowanie pysznego napoju zajmuje chwilę! Cytrusy (limonkę, cytrynę, pomarańczę), przekrój na pół, odkrój dwa plasterki, a z reszty owoców wyciśnij sok. Przecedź sok przez sitko. Dzięki temu uzyskasz lemoniadę bez pestek. Wymieszaj sok z wodą i miodem. Do dzbanka wrzuć wcześniej odkrojone plasterki cytrusów, miętę oraz kostki lodu. Pij ze smakiem!

Jak zrobić lemoniadę arbuzową?

Ponieważ lemoniada niejedno ma imię, czas na kuzynkę popularnej cytrynady, czyli arbuzadę. Zdaniem pasjonatów orzeźwiających napojów, to właśnie arbuzada najskuteczniej gasi pragnienie. Na tym jednak nie koniec. Nietuzinkowa lemoniada króluje także pod względem smaku. Ale o tym warto przekonać się osobiście.

Składniki na 4-6 porcji

1/2 arbuza, 2 cytryny, 1/2 litra wody mineralnej bez gazu

Sparzone wrzątkiem cytryny przekrój na pół, a następnie wyciśnij z nich sok. Przy tej czynności warto skorzystać z sitka. Sok gotowy? Czas na arbuza. Łyżeczką usuń pestki z miąższu. Zmiksuj owoc wraz z sokiem z cytryny. W tym celu najlepiej sprawdza się blender kielichowy. Uzupełnij wodę i wymieszaj składniki. W wielu przepisach pojawia się także cukier, jednak w przypadku dojrzałych owoców, nie zachodzi potrzeba dosładzania napoju. Lemoniadę z arbuza podawaj mocno schłodzoną. Smacznego!

Owocowa ściągawka

Lemoniada z naszych przepisów orzeźwia, pomaga w zachowaniu płaskiego brzucha, optymalnej wagi, a także dostarcza witamin i minerałów. Nie wierzysz? Oto krótkie uzasadnienie:

Cytryna

Ten kwaśny owoc to prawdziwa skarbnica kwasu askorbinowego poprawiającego trawienie i sprawiającego, że składniki odżywcze są szybciej wchłaniane. Ponadto cytryna zawiera pepsynę, która przyspiesza trawienie, zapewnia długotrwałe uczucie sytości i, co najważniejsze, spala tłuszcz. Dlatego ten metaboliczny stabilizator jest mile widziany w każdej diecie i w każdej lemoniadzie.

Mięta

Niewiele ziół tak korzystnie oddziałuje na metabolizm, jak mięta. Zapobiega zgadze, usuwa gazy z jelit i żołądka, zmniejsza nudności, wspomaga przyswajanie składników odżywczych, działa odprężająco i przeciwzapalnie. Mięta idealnie sprawdza się w roli dodatków do deserów, naparów oraz jako składnik lemoniady.

Arbuz

Apetyczny owoc w 92% składa się z wody. Reszta to błonnik pokarmowy, węglowodany, witamina A, C, witaminy z grupy B oraz minerały, m.in. magnez, fosfor, potas, miedź, żelazo. Arbuz zawiera niewiele kalorii, zero tłuszczu i zero cholesterolu. Przyspiesza przemianę materii i bardzo korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Z tego i wielu innych powodów nie może go zabraknąć w domowej lemoniadzie.

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania: