Jak zrobić domowe lody?

Przygotowanie domowych lodów wymaga odrobiny czasu i cierpliwości, ale jednocześnie pozwala spożyć nieporównywalnie lepszy deser przy mniejszym nakładzie finansowym. Domowe lody są robione na bazie żółtek, a przez to smakują zupełnie inaczej od gotowych propozycji dostępnych w sklepach. Waniliowe, śmietankowe, bananowe, czekoladowe, truskawkowe, a nawet jogurtowe – do wyboru, do koloru! Zapoznaj się z prostymi przepisami na domowe lody i przygotuj pyszny deser własnej roboty.

1. Przepis na domowe lody waniliowe

Potrzebujesz: 6 żółtek, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 szklanki śmietany kremówki, 1 szklankę mleka 3,2% oraz laskę wanilii (chyba, że wolisz przygotować lody śmietankowe). Taka ilość składników wystarczy na 1,5 litra gotowych lodów.

Rozpocznij od podgrzania mleka. Do garnka trzymanego na wolnym ogniu dodawaj stopniowo cukier i powoli mieszaj. Jeśli masz ochotę na lody waniliowe, dorzuć laskę wanilii zaraz po rozpuszczeniu cukru. Nie wrzucaj całej laski, ale pokrój ją wcześniej na kawałki, a uzyskasz intensywniejszy aromat. Mieszaj aż do zagotowania, żeby nie dopuścić do przypalenia mleka. Po momencie zagotowania zdejmij naczynie z ognia i wyłów z mleka laski wanilii.

W oddzielnej misce ubij 6 żółtek i stopniowo dodawaj do nich mleko. Całość przelej do garnka i ostrożnie podgrzewaj aż do zgęstnienia masy. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu w celu uniknięcia przypalenia. Kontynuuj czynność do momentu, w którym masa będzie tak gęsta, że zacznie przywierać do łyżki. Wtedy odstaw garnek na bok i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli przykryjesz naczynie pokrywką lub folią, wyeliminujesz ryzyko wytworzenia się kożuszka.

Po ostygnięciu masy dolej do niej śmietanę kremówkę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową mieszaninę najpierw schłódź w lodówce, a później wstaw do zamrażalnika na przynajmniej 6 godzin.

domowe lody

2. Przepis na domowe lody bananowe

Potrzebujesz: 2 duże banany, 1-2 kostki gorzkiej czekolady, 4 łyżki zimnego mleka oraz kilka orzechów. Powyższa ilość składników wystarczy na dwie małe porcje.

Banany obierz, pokrój na grube plastry i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. W międzyczasie zetrzyj czekoladę (wybierz drobne oczka tarki), a orzechy posiekaj lub potraktuj blenderem. Po wyciągnięciu zamrożonych plasterków banana kilka z nich odłóż na bok, a resztę wrzuć do wysokiego naczynia. Dolej schłodzone mleko i zmieszaj całość przy pomocy blendera. Następnie dorzuć odłożone wcześniej plasterki i wymieszaj zwykłą łyżką, dzięki czemu domowe lody będą zawierać większe kawałki owoców. Przełóż masę do pucharków i udekoruj orzechami i czekoladą. Spożyj zaraz po przygotowaniu.

Oprócz lodów bananowych możesz wykonać także inne domowe lody owocowe. Truskawkowe otrzymasz, jeśli dodasz do masy z przepisu pierwszego zmiksowane truskawki (a do smaku także łyżeczkę soku z cytryny). Z kolei żeby uzyskać lody czekoladowe, wystarczy zmiksować z całością masy roztopioną tabliczkę ciemnej czekolady. Żeby deser nie był za słodki, po prostu skorzystaj z mniejszej ilości cukru (np. z 1/4 szklanki). Przy odrobinie wyobraźni każdy smak da się przygotować w domowym zaciszu!

3. Przepis na domowe lody jogurtowe

Potrzebujesz: 300 ml jogurtu naturalnego, torebkę cukru waniliowego, cukier, białko jajka, niepełną szklankę śmietanki kremówki, 30 dag truskawek i sok z cytryny. Powyższe składniki wystarczą na przygotowanie 8-10 niewielkich porcji dla gości.

Przyrządzanie szybkiego deseru rozpocznij od wymieszania jogurtu naturalnego z cukrem waniliowym i sztywno ubitą śmietanką. Dodaj cukier i sok z cytryny. Z kolei na dno przygotowanych wcześniej pojemników (np. po śmietanie lub po małych serkach homogenizowanych) wlej po łyżce jogurtu naturalnego i wstaw na godzinę do zamrażarki. Truskawki umyj i pozbaw szypułek, a następnie pokrój, zasyp cukrem, dodaj soku z cytryny i całość zagotuj. Po zdjęciu z ognia zmiksuj na gładko i przy użyciu sitka pozbaw pesteczek. Schłodzony mus wymieszaj ze sztywną pianą z ubitego białka.

Wyjmij pojemniczki z zamrażalnika. Na warstwę jogurtu nałóż porcję musu truskawkowego oraz pozostałą warstwę jogurtu. Wbij patyczki do lodów i wstaw do zamrażarki na minimum 5 godzin. Domowe lody jogurtowe są już gotowe do spożycia!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×