in

Jak zrobić frytki, które okażą się hitem na naszym stole?

Choć przygotowując frytki zawsze chcielibyśmy, aby wyróżniały się wyśmienitym smakiem, odpowiednią miękkością i chrupkością oraz małą ilością zawartego w nich tłuszczu, niestety wielekroć efekt końcowy jest daleki od ideału. Jak zrobić frytki oraz jakich błędów unikać przy ich przyrządzaniu?

Dlaczego frytki nie wychodzą?

Frytki popękane, na wpół surowe, za tłuste i mdłe, za bardzo chrupkie lub nazbyt miękkie i oklapłe… Taki rezultat jest zdecydowanie niepożądany. Jak zrobić frytki idealne? Oto kilka najpowszechniejszych błędów, których warto unikać:

– Zbyt słabo rozgrzany tłuszcz. Nie wrzucajmy frytek na zimny lub niedogrzany olej i nie dolewajmy go, kiedy partia frytek spoczywa już na patelni lub w garnku. Olej przez cały czas smażenia musi mieć bardzo wysoką temperaturę.

– Mokre ziemniaki. Przed wrzuceniem frytek na olej, dopilnujmy, aby były one zupełnie suche.

– Zbyt duża ilość frytek wrzucona na jeden raz. Pamiętajmy, że frytki nie mogą być zbyt ściśnięte na patelni lub w garnku. Powinny swobodnie pływać, starajmy się więc smażyć je małymi porcjami.

– Zbyt mała ilość oleju. Frytki smaży się w głębokim tłuszczu. Jeśli damy jedynie trochę oleju, który ledwie pokryje całe dno, możemy być niemal pewni, że frytki źle się usmażą, będą surowe w środku, poprzywierają i połamią się, itd.

– Zbyt krótkie lub zbyt długie smażenie. Nie bądźmy niecierpliwi i nie wyjmujmy frytek zbyt szybko, bo będą surowe! Jeśli nie chcemy jeść twardych, spalonych frytek, nie trzymajmy ich też do chwili, kiedy będą bardzo mocno zarumienione. Wyciągnijmy je z oleju dokładnie w momencie, w którym nabiorą pięknego, złotego koloru.

– Źle przygotowane frytki. Aby równo się usmażyły, frytki powinny być pokrojone na takiej samej grubości paski. Nie mogą być zbyt cienkie, gdyż wyszłyby nam z tego raczej chipsy, niż frytki, ani zbyt grube, gdyż mogłyby się nie dosmażyć. Weźmy pod uwagę również odmianę ziemniaków. Najlepsze frytki uzyskamy z ziemniaków gatunków wysokoskrobiowych.

jak zrobić frytki

Jak zrobić frytki niczym z McDonalda?

Podobno frytki belgijskie nie mają sobie równych na całym świecie. Polacy jednak najchętniej zajadają się frytkami rodem z McDonalda. Wyróżniają się one nie tylko idealną konsystencją (w środku zwarte i miękkie, a na zewnątrz lekko chrupiące), ale także kuszą swym idealnym, wąskim kształtem oraz perfekcyjnym stopniem przyrumienienia i wilgotności. Nie są też nadmiernie tłuste. Istnieje przepis, który pozwala wyczarować frytki niczym z McDonalda, warto go poznać i zastosować przy najbliższej okazji. Oto receptura:

Dość duże, podłużne ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie, długie słupki. Wrzucamy do zimnej wody i moczymy przez kilkanaście minut w celu pozbycia się nadmiaru skrobi. Następnie lekko osuszamy ziemniaki, po czym wkładamy je do gorącej wody, w której uprzednio został rozpuszczony miód (około 2 łyżek) i cukier (około 2 łyżek). Po kilkunastu minutach wyjmujemy ziemniaki i dokładnie osuszamy. Muszą być zupełnie suche. Następnie skrapiamy je olejem, układamy na małej blasze i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu frytek z zamrażalnika, nakładamy je na specjalne sitko do smażenia. Rozgrzewamy olej, zanurzamy sitko z frytkami na około 3 minuty, wyjmujemy, odsączamy frytki z tłuszczu, po czym kolejny raz zanurzamy sitko w oleju. Czekamy kilka minut aż frytki nabiorą jasnobrązowej barwy i wyciągamy z oleju. Usuwamy nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika kuchennego.

Jak zrobić frytki w piekarniku?

Frytki z piekarnika to danie w sam raz dla osób dbających o linię. Są mniej kaloryczne od swojego tradycyjnego odpowiednika, do tego szybko i łatwo je przygotować. Wystarczy pokroić ziemniaki w paski, wyłożyć na nasmarowanej olejem blasze, skropić niewielką ilością oleju z wierzchu, posypać solą oraz opcjonalnie ziołami, na przykład rozmarynem lub tymiankiem. Tak przygotowane frytki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.

 

Jak zrobić frytki, które okażą się hitem na naszym stole?
Jak zrobić frytki, które okażą się hitem na naszym stole?
    Głosów: 0
    Ocena: 0
    Twoja ocena:
    Oceń ten przepis!

    Składniki:

    Porcje:
    Wydruk przepisu

    Sposób przygotowania: