PrzepisMy mamy kopytka, Włosi zajadają się gnocchi. Każda włoska kucharka zna ten przepis

My mamy kopytka, Włosi zajadają się gnocchi. Każda włoska kucharka zna ten przepis

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
06.02.2023 17:13

Dzisiaj chcemy, żebyś poczuł się jak prawdziwy włoski "cucinare". A przecież żaden szanujący się kucharz z Włoch nie pominął w swoich kulinarnych naukach tematu przygotowania gnocchi. Oto jak zrobić gnocchi w sposób łatwy, szybki i przyjemny.

Gdybyśmy mieli porównać gnocchi do któregoś z wytworów kuchni polskiej, byłyby to na pewno kopytka. Jednak w przeciwieństwie do nich, gnocchi powstaje na bazie różnych produktów, nie tylko ziemniaków. Włosi wykorzystują do ich przygotowania przede wszystkim kaszę mannę, ale również warzywne purée oraz semolinę, czyli mąkę z pszenicy durum.

Jak zrobić gnocchi? - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić gnocchi? - Pyszności; foto: Canva

Sposób podania tych kluseczek, tak samo, jak ich przyrządzenie, bywa zależne od regionu Włoch. Jak tłumaczą specjaliści od kuchni włoskiej z portalu kuchnia.italia.pl, w Toskanii gnocchi często idą w parze z serem ricotta, a w Lombardii - ze szpinakiem. Ze względu na "rowki", które robi się w tych kluskach, doskonale sprawdzają się one z sosami. Sam przyznaj, właśnie nabrałeś ochoty na tę włoską potrawę w sosie grzybowym!

Zanim się za to weźmiesz, warto wiedzieć, jak zrobić gnocchi domowym sposobem. Do tego posłuży ci ten przepis.

Jak zrobić gnocchi?

Składniki:

  • 1 kilogram sypkich ziemniaków typu C
  • 1 szklanka mąki pszennej durum
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj i opłucz. Nie obieraj ich! Kiedy będą już czyste, zalej je zimną wodą i ugotuj. Następnie odcedź je, osusz i zostaw do lekkiego ostygnięcia. Nie czekaj, aż staną się całkowicie zimne — wtedy skórka może gorzej schodzić. Gdy będą letnie, obierz je ze skórek. To jest też moment, w którym powinieneś pozbyć się ewentualnych skaz w ziemniakach.

Jak zrobić gnocchi? - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić gnocchi? - Pyszności; foto: Canva

Następnie zmiel ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa — użyj do tego średnich oczek. Możesz też przepuścić je przez praskę do kartofli.

Teraz do ziemniaków dodaj jajko,sól i szklankę mąki. Całość zagniataj do połączenia się składników. Następnie podziel powstałą masę na kilka części i każdą uformuj w wałek o grubości około 1,5 centymetra. Teraz pokrój ciasto na kluski, a w każdej zrób "rowki". Idealnie sprawdzi się do tego widelec.

Gotuj partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia powinny pozostać w garnku jeszcze około 1,5 minuty. Smacznego!

Skoro wiesz już jak zrobić gnocchi, czas przejść do innego włoskiego klasyka. Przepis na prawdziwe spaghetti bolognese znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także