in

Jak zrobić gołąbki – porady dla stawiających pierwsze kroki w kuchni

Gołąbki to pyszna i atrakcyjna potrawa, która tylko z pozoru wygląda na niezwykle skomplikowaną. Fakt, wymaga trochę większego zaangażowania niż szybki makaron z sosem pomidorowym ale szczególnie w okresie wczesnego lata, gdy mamy do dyspozycji młodą kapustę, warto pokusić się o ich przyrządzenie. Podpowiadamy więc, jak zrobić gołąbki, by zachwycały smakiem i nie wymagały zbyt dużej ilości pracy.

Klasyczny farsz

Gołąbki składają się z farszu mięsno-ryżowego, który zawinięty w liść kapusty i zalany sosem pomidorowym, poddaje się obróbce termicznej w piekarniku. Oczywiście wariacji na temat składu tego farszu jest nieograniczona ilość ale dzisiaj przedstawimy jedną z najbardziej klasycznych możliwości. Przygotuj pół kilograma zmielonego mięsa (łopatki, karczku czy szynki), połącz go z pokrojoną drobno cebulą, posiekanym ząbkiem czosnku , solą i pieprzem. Ugotuj woreczek ryżu (100 g), dodaj do mięsa i wymieszaj całość – najlepiej wyrabiając masę dłonią, do połączenia się składników w jednolitą masę.

Kapusta w roli głównej

Całą atrakcyjność gołąbków stanowi to, iż są one zawijane w liść kapusty. Ta ich część stanowi także najbardziej pracochłonny i skomplikowany etap przyrządzenia – bez obaw jednak, poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Kapustę (wybieraj raczej te o średniej wielkości – najlepiej zaś młode) należy umyć, wyciąć z niej głąb i włożyć do odpowiednio dużego garnka z wrzątkiem. W zależności od wielkości zastosowanego warzywa, należy gotować je od ok 5 do 10 minut na minimalnej mocy grzewczej kuchenki. Po odcedzeniu i wystudzeniu, warto powoli zdejmować poszczególne liście i odcinać z nich, pozostałe jeszcze zgrubienia łodyg.

jak zrobić gołąbki

Jak zrobić gołąbki – magia zawijania

Dobre gołąbki to takie, które opierają się na wysokich jakościowo produktach, są dobrze doprawione i nie rozpadają się podczas nakładania na talerz. Dlatego też, kluczowym jest moment ich zwijania. Połóż na desce liść ostudzonej już kapusty i nałóż do niej odpowiednią ilość farszu. Co to znaczy odpowiednią? Na tyle dużą, by zdominowała smak a na tyle małą, by pozwoliła na szczelne zawinięcie jej w liść. Gotowe gołąbki układaj w naczyniu do zapiekania w taki sposób, by krawędź liścia znajdowała się na spodzie – wtedy unikniesz rozwijania. Na spód naczynia możesz położyć także niewykorzystane liście kapusty – zminimalizujesz wtedy ryzyko przywarcia gołąbków.

Sos do gołąbków – czyli ostateczne wykończenie

Gołąbki należy zalać litrem bulionu (może być to wywar mięsno-warzywny bądź pozostały po niedzielnym obiedzie rosół) i zapiekać pod przykryciem przez około pół godziny. Po tym czasie odlej wywar, dodaj do niego 500 g przecieru pomidorowego i słoiczek koncentratu pomidorowego, dopraw jeszcze ewentualnie sos do smaku i zagęść go łyżką mąki. Tak przygotowaną masą należy ponownie zalać gołąbki i piec przez kolejne 20 minut.

Gołąbki z kapusty w sosie pomidorowym – najlepsze następnego dnia

To jedna z tych potraw, która najlepiej smakuje dopiero dzień po przygotowaniu. Wynika to z faktu, iż poszczególne jej elementy zdążą przesycić się nawzajem smakami, co w efekcie da znacznie lepsze odczucia kulinarne. Jak widać przepis nie jest trudny, więc danie może zostać zrealizowane nawet przez kuchennych laików. Tak przyrządzone gołąbki warto podawać z pieczywem oraz dodatkową porcja jogurtu naturalnego, serwowanego bezpośrednio na talerz.