in

Jak zrobić gorącą czekoladę?

to cudowny, rozgrzewający i poprawiający humor napój na długie, zimowe wieczory. To także ciekawa propozycja deseru na dziecięce spotkanie czy domową randkę z ukochanym mężczyzną. Każda kobieta powinna wiedzieć jak przygotować idealną czekoladę do picia. Sama się przekonaj, że to zadanie wcale nie jest takie trudne, jakby się mogło wydawać.

Grunt to odpowiednie składniki

Aby czekolada była smaczna należy zwrócić uwagę zarówno na sposób jej przyrządzenia jak i na składniki. Wybierając się na zakupy powinnaś wiedzieć, że do przyrządzenia napoju najlepiej nadaje się czekolada gorzka o zawartości ok. 70% kakao. Jeśli wybierzesz czekoladę o większej zawartości kakao napój będzie bardziej wytrawny. Czekolada mleczna, choć w smaku delikatniejsza i bardziej kremowa zazwyczaj nie sprawdza się tak dobrze jako podstawa napoju. Kolejnym ważnym składnikiem jest mleko. Musisz pamiętać, że czekolada to pyszny napój a nie danie dietetyczne, dlatego do jej przygotowania najlepiej wybrać mleko pełnotłuste. Aby napój był bardziej kremowy możesz dodać do niego nieco śmietanki. najlepiej sprawdzi się 18%, ponieważ bardziej tłusta może sprawić, że zamiast napoju powstanie gęsty sos.

Przygotowanie czekolady na gorąco

Przygotowanie czekolady na gorąco w domu nie jest specjalnie skomplikowane. Przygotuj niewielki garnuszek, do którego wlej ok. 150 ml mleka i wrzuć ok. 70 g drobno pokruszonej czekolady o zawartości 70% kakao. Jeśli wolisz ostrzejszy smak możesz wybrać czekoladę o wyższej zawartości kakao. Możesz też dodać 1/3 czekolady mlecznej, co sprawi, że napój będzie słodszy. Delikatnie podgrzewaj mleko z czekoladą stale mieszając. Kiedy już uzyskasz gładką masę możesz dodać do niej 250 ml mleka oraz 100 ml śmietanki o zawartości 18% tłuszczu. Wszystko razem podgrzewaj, ale uważaj, aby nie zagotować napoju.

jak zrobić gorącą czekoladę

Dodatki do czekolady na gorąco

Czekoladę na gorąco możesz doprawić różnymi przyprawami, które nadadzą jej niezwykły smak i aromat. Do napoju możesz dodać rozgrzewający cynamon lub imbir. Jeśli lubisz delikatny aromat wanilii możesz dodać cukier waniliowy lub podczas gotowania włożyć do przygotowywanego napoju laskę wanilii. Dla osób bardziej odważnych ciekawym dodatkiem może być gałka muszkatołowa. Jeśli lubisz ostrzejsze klimaty dodaj do czekolady szczyptę chili. Poza wspomnianymi wyżej przyprawami możesz też dodać do czekolad odrobinę soli, która wyostrzy smak tego napoju.

Sposób podania

Przed podaniem napoju dokładnie wymieszaj czekoladę, dzięki czemu powstanie na niej delikatna pianka. Przygotowując deser dla dzieci rozlej czekoladę do szklanek lub kubeczków, a następnie nałóż na nią odrobinę bitej śmietany i posyp kakao lub startą czekoladą.

Gorąca czekolada to wspaniały napój rozgrzewający. Doskonale nadaje się na jesienne i zimowe wieczory. Dzięki temu, że wzmaga produkcję endorfin poprawia nastrój. Jej niewątpliwą zaletą jest też zawartość magnezu, które między innymi wspomagają pracę mózgu. Ten ciepły napój jest idealny dla wszystkich dzieci i dorosłych.