in

Jak zrobić gulasz? Krótki poradnik gotowania gulaszu

Kto z nas nie lubi gulaszu? Ta przepyszna i sycąca potrawa przywędrowała do nas z Węgier. U Madziarów to danie narodowe. Składa się przede wszystkim z mięsa, papryki i cebuli. Początkowo gulasz jadali pasterze, którzy przyrządzali go sobie po długim i męczącym dniu pracy. Dziś gulasz robi się przede wszystkim na drugie danie, ponieważ jest bardzo pożywny i treściwy.

Jak zrobić gulasz? Pierwsze kroki

Gulasz można przyrządzić z różnego rodzaju mięsa. Bardzo smaczny jest zarówno gulasz wieprzowy, jak i wołowy. Część z kucharzy do gotowania używa także szynki lub żołądków. Wszystko zależne jest od smaku i gotowości do eksperymentowania. Do przyrządzenia potrawy przydadzą się także strąki papryki czerwonej, strączki chili, kilka cebul, przecier pomidorowy i ząbki czosnku. Oczywiście gulasz należy odpowiednio przyprawić. W założeniu potrawa ta ma być ostra, dlatego trzeba użyć pieprzu, ostrej i słodkiej papryczki i soli. Przydadzą się również listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz mielone chili.

jak zrobić gulasz

O czym trzeba pamiętać podczas gotowania gulaszu?

Przed rozpoczęciem gotowania należy dokładnie oczyścić mięso z błon i tłuszczu. Ważne jest także, do czego podamy ugotowaną potrawę. Świetnie nadaje się do tego np. kasza gryczana. Część ze smakoszy lubi jeść gulasz ze świeżym pieczywem. Niektórzy polecają również ugotowanie gulaszu jak „tradycyjnego polskiego obiadu”. Brzmi zaskakująco? Każdy z nas ma inny gust, warto więc próbować. Gulasz podany z ziemniakami i kiszonym ogóreczkiem nie jest może najbardziej tradycyjnym sposobem podawania, jednak taki zestaw smakuje naprawdę wyśmienicie. Ciekawym pomysłem jest także połączenie gulaszu z kluskami śląskimi, burakami lub plackami ziemniaczanymi.

Sos – własny czy inny?

Mięciutkie i soczyste mięso musi mieć dobrą oprawę. Kucharze mają rozmaite wizje dotyczące najlepszego sosu do gulaszu. Najczęstszym wariantem jest zdecydowanie sos własny. Tego typu sos powstaje po prostu podczas gotowania. Niektórzy lubią jednak dodać do smaku… sosu sojowego, piwa lub cydru.

Popularnym sposobem jest także zagęszczenie gulaszu odpowiednio przygotowaną mąką. 3-4 łyżki trzeba najpierw zbrązowić na suchej patelni (oczywiście na wolnym ogniu). Następnie mąkę należy przesypać i dodać do niej ok. pół szklanki wody i dokładnie roztrzepać. Tak przygotowany roztwór dodaje się stopniowo do gulaszu.

Gulasz – przykładowy przepis

Do przygotowania wyśmienitej potrawy będziesz potrzebować:

• 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki;
• 1 cebulę;
• 2 ząbki czosnku;
• kilka plasterków boczku lub bekonu;
• 250 ml bulionu;
• ½ szklanki przecieru pomidorowego i 1 łyżkę masła;
• opcjonalnie – 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i pszennej.

Pokrój mięso i cebulę w kostkę. W dużym garnku lub na wysokiej patelni zeszklij cebulkę i dodaj do niej zgnieciony ząbek czosnku. Po chwili dodaj mięso (wcześniej należy je natrzeć solą i pieprzem). Gdy całość będzie dobrze obsmażona, dodaj także bekon lub boczek i przyprawy do smaku – przydadzą się 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 szczypty soli morskiej i pieprzu,1 łyżeczka słodkiej papryki oraz ½ łyżeczki ostrej papryki. Do całości dodaj także oregano i wlej bulion. Następnie przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Jeśli chcesz, dodaj również mąki, by zagęścić konsystencję gulaszu.

Jak zrobić gulasz? Krótki poradnik gotowania gulaszu
Jak zrobić gulasz? Krótki poradnik gotowania gulaszu
    Głosów: 0
    Ocena: 0
    Twoja ocena:
    Oceń ten przepis!

    Składniki:

    Porcje:
    Wydruk przepisu

    Sposób przygotowania: