in

Jak zrobić hummus?

Hummus to pyszna i zdrowa pasta. Choć w Polsce ta potrawa nigdy nie cieszyła się ogromną popularnością z biegiem lat to się zmienia. Do naszego kraju trafiają potrawy z niemal każdego zakątku świata, więc nic dziwnego, że libański hummus również zyskuje sympatyków nad Wisłą. Jak zrobić hummus? Jakie składniki będą do tego potrzebne?

Z ciecierzycy

Ciecierzyca, czyli groch włoski to bardzo zdrowy produkt, który warto wprowadzić na stałe do diety. Jest ona bowiem bogata w białko, dlatego wegetarianie i weganie powinni sięgać po nią szczególnie często, by uzupełnić ten składnik. Na dodatek jest niezwykle uniwersalna i pasuje do wielu potraw, m.in. sałatek, ryb i past. Do przyrządzenia hummusu potrzebne będzie 20 dag ciecierzycy, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, 10 dag pasty tahini, sól, sok z cytryny i woda. Tahini to nic innego jak pasta sezamowa, którą możemy przyrządzić samodzielnie. Wystarczy uprażyć ziarna sezamu na patelni, a po ostudzeniu wsypać do miski, dodać łyżkę oliwy i tyle samo oleju sezamowego (na 5 czubatych łyżek sezamu) i zmiksować na jednolitą masę. Taką pastę możemy włożyć do lodówki i przechowywać w słoiku przez kilka dni. Ciecierzycę do przygotowania humusu najlepiej namoczyć przez noc, a następnego dnia odcedzić i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. W trakcie gotowania dodajemy łyżeczkę soli, a gdy będzie już miękka odcedzamy i miksujemy w blenderze. Czosnek rozgniatamy, a następnie wraz z pozostałymi składnikami i pastą tahini dodajemy do masy. Hummus z ciecierzycy możemy przechowywać w lodówce 2 – 3 dni.

jak zrobić hummus

Jak zrobić hummus bez blendera?

Hummus możemy przygotować także z soczewicy i wcale nie musimy używać do tego blendera. Musimy jednak liczyć się z tym, że wymaga to o wiele więcej siły i cierpliwości. Używamy wówczas tych samych składników, których w przypadku hummusu z ciecierzycy, ale zamiast głównego produktu stosujemy soczewicę. Podobnie jak ciecierzyca soczewica również wymaga wcześniejszego zagotowania. Jeśli nie będziemy używać blendera warto pozostawić ją w wodzie do nasiąknięcia, by później łatwiej było wszystko ze sobą wymieszać na gładką masę. Czy można zrobić pastę hummusową bez tahini? Oczywiście, ale jej smak będzie się różnił. Sezam świetnie komponuje się z soczewicą, więc nie warto z niego rezygnować. Jeśli nie mamy blendera ziarna sezamu do tahini możemy zmielić przy pomocy młynka do kawy, a następnie wszystko ręcznie połączyć. Oczywiście pasta może nie mieć tak zwartej i jednolitej konsystencji, jednak nie straci na smaku. Sam hummus bez blendera robimy przy pomocy… noża. Po prostu pastę ucieramy wówczas nożem tak jak ciasto aż do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.

Hummus to pasta, którą można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdza się na kanapkach z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii. To pyszny i zdrowy przysmak, który nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Istnieje wiele kombinacji tej potrawy. Możemy dodać do niej cebulę, pomidory, różne zioła i przyprawy, wykorzystać soczewicę zieloną lub czerwoną.