PrzepisJak zrobić idealne kopytka? Wystarczą dwie łyżki tego składnika

Jak zrobić idealne kopytka? Wystarczą dwie łyżki tego składnika

Idealne kopytka - Pyszności; foto: Canva
Idealne kopytka - Pyszności; foto: Canva
05.02.2023 08:00

Wielu osobom kopytka kojarzą się miło z dzieciństwem. Nic dziwnego; nawet największe niejadki nie mogły im odmówić. Dziś przychodzimy do ciebie z przepisem na idealne kopytka, które nie tylko bosko smakują, ale również nie kleją się podczas gotowania.

Jaką wersję kopytek wspominasz najmilej? Nie odpowiadaj - wiemy. Podawane na słodko z zasmażką z masła i bułki tartej oraz cukrem... do tej pory śnią się nam po nocach. A ponieważ sny (te dobre) trzeba spełniać, a do miłych wspomnień jak najczęściej wracać, to zaproponujemy ci dzisiaj powrót do starych czasów. Wszystko za sprawą przepisu na idealne kopytka.

Idealne kopytka - Pyszności; foto: Canva
Idealne kopytka - Pyszności; foto: Canva

Żeby jednak cieszyć się ich smakiem, nie można się zbytnio nadenerwować podczas ich przyrządzania. A tak się może stać, jeśli będziesz musiał "ślęczeć" nad garnkiem i odklejać od siebie kluski. Spokojnie, tak się nie stanie; wystarczy wlać do gotującej się wody dwie łyżki oleju.

Problem sklejonych kopytek z głowy, więc możemy zabrać się za gotowanie. Oto przepis.

Idealne kopytka

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki chwilę przestudź, a następnie, jeszcze ciepłe, przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Jeśli jej nie posiadasz, nic straconego. Możesz użyć też maszynki do mięsa lub, ewentualnie, najzwyczajniej w świecie zgnieść kartofle widelcem.

Tak wyrobione ziemniaki przełóż do miski i dodaj do nich jajko, mąkę i sól. Ugniataj do momentu uzyskania sprężystej masy.

Idealne kopytka - Pyszności; foto: Canva
Idealne kopytka - Pyszności; foto: Canva

Teraz wyrobioną masę przełóż na oprószony mąką blat lub stolnicę. Utwórz z niej wałki, spłaszcz je i wykrój na skos kluski w kształcie rombów.

W garnku zagotuj osoloną wodę. Kopytka gotuj porcjami, około 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia na wierzch. Jeśli obawiasz się sklejania się ciasta - dodaj do wody odrobinę oleju. Po wszystkim wyłów kopytka i ciesz się idealnym smakiem. Smacznego!

A poniżej coś naprawdę odlotowego. Chrupiące bruschetty z burratą i pomidorkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także