PoradyJak zrobić idealne mięso do burgera? Cytryna to pierwsze z zaskoczeń

Jak zrobić idealne mięso do burgera? Cytryna to pierwsze z zaskoczeń

mięso do burgera - Pyszności; foto: Canva
mięso do burgera - Pyszności; foto: Canva
09.03.2023 16:25, aktualizacja: 26.09.2023 12:16

Burgery już dawno przestały się nam kojarzyć tylko i wyłącznie z fast foodami. W Polsce istnieje teraz wiele restauracji specjalizujących się w tym daniu, gdzie przygotowaniem jedzenia zajmują się profesjonalni kucharze. Na idealne mięso do burgera mają swoje patenty, wśród których można wymienić m.in... cytrynę. Ale to nie koniec niespodzianek.

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, którego nigdy nie naszła ochota na potężnego burgera z podwójnym mięsem, stopionym serem, cebulą i wypływającym na wszystkie strony sosem. Im dłuższa wykałaczka potrzebna do złączenia tego wszystkiego w całość, tym większe wyrzuty sumienia później. Ale i lepsze doznania kulinarne...

mięso do burgera - Pyszności; foto: Canva
mięso do burgera - Pyszności; foto: Canva

Jednak ilość nie zawsze oznacza jakość — to wiemy przecież wszyscy. Dlatego przygotowując mięso do burgera w domu, warto postawić na sprawdzony przepis, który pozwoli nam osiągnąć efekt, jakiego nie powstydziły się szef kuchni amerykańskiej "burgerowni". Odpowiednie przyprawienie wołowiny sprawi, że twój domowy burger będzie lepszy niż kiedykolwiek. Żeby to osiągnąć, trzeba sięgnąć między innymi po cytrynę oraz kilka innych nietypowych składników.

Idealne mięso do burgera

Składniki:

  • 1 kg antrykotu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • sól

Sposób przygotowania:

mięso do burgera - Pyszności; foto: Canva
mięso do burgera - Pyszności; foto: Canva

Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Mięso pokrój na kawałki, dopraw pieprzem, garam masalaskórką z cytryny. Dodaj do niego jeszcze jego natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulę. Całość zmiel w maszynce na sitku z dużymi oczkami.

Teraz do mięsa dodaj jeszcze jedno żółtko i wymieszaj. Uformuj kotlety i oprósz je od góry solą; na tej stronie zacznij też smażyć. Po około trzech minutach trzymania burgerów na dużym ogniu, posól drugą stronę i przerzuć kotlety. To też moment, w którym na mięso (na ugrillowaną już stronę) możesz położyć plastry sera. Grilluj kolejne trzy minuty i gotowe. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z przepisem na roladki z tortilli w prażonej cebulce z kurczakiem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także