in

Jak zrobić jajecznicę idealną? Praktyczny poradnik

Przygotowanie jajecznicy wydaje się dziecinnie proste. Istnieje również pogląd, że wbicie kilku jajek na patelnię nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Ale czy na pewno? Chcesz zjeść smaczne, pożywne i dobrze zrobione śniadanie? Z pomocą naszego poradnika przebijesz wybitną jajecznicę Gordona Ramsaya!

Jak zrobić pyszną jajecznicę – oto jest pytanie

Na które odpowiedź wydaje się banalnie prosta. Wszak składniki takie jak: masło, śmietana, cebula, sól, pieprz, kilka jaj, opcjonalnie pomidory, szczypior bądź szynka, wystarczy wrzucać na patelnię w odpowiedniej kolejności. Błąd. Dobra jajecznica nie powstaje w pośpiechu. Nie znaczy to, że powinnaś wcielić się w rolę leniwca ze Zwierzogrodu, ale poświęcić swemu posiłkowi optymalną ilość czasu. Zanim przystąpisz do działania, pamiętaj, że dobra technika to połowa sukcesu. Równie ważna jest jakość składników, dlatego, jeśli nie musisz, nie kupuj jaj w hipermarkecie. Jajecznica ze świeżych jajek od kurek z wolnego chowu ma kolor i smak nieosiągalnych dla dań wykonanych z produktów nabytych w sieciówkach. Wracając do tematu… Jak zrobić najsmaczniejszą jajecznicę na świecie w sytuacji, gdy w lodówce masz tylko jajka, śmietanę i masło? Oto niezawodna instrukcja:

1. Przygotowanie śniadania zacznij od…zimnej patelni! Nie, to nie żart. Takich wskazówek udzielał Gordon Ramsay. Zatem zimna patelnia i mały ogień. Jeśli pragniesz zjeść doskonały posiłek, nie idź na skróty.

2. Nie rozpuszczaj wcześniej masła, wrzuć je na zimną patelnię wraz z kilkoma jajkami – ilość zależy od twojego apetytu.

3. W trakcie smażenia delikatnie mieszaj produkty. Gdy jajka zaczną się ścinać, zdejmij patelnię z ognia. Kontynuuj mieszanie. Kremowa konsystencja jajek to znak, że czas wrócić na ogień. Postaw patelnię na palniku, nie przestawaj mieszać. Czynność warto powtórzyć kilka razy, oczywiście starając się nie dopuścić do przesmażenia. Aby jajecznica nie stała się twarda i sucha, dodaj łyżkę śmietany. Dzięki temu wzbogacisz smak potrawy i ustabilizujesz temperaturę na patelni.

4. Doprawianie pozostaw na koniec. Sól dodana na początku, sprawi, że uzyskanie idealnej konsystencji będzie niemożliwe, w związku z czym jajecznica zamiast aksamitna, będzie wodnista.

Jajecznicę na maśle możesz przygotować także dla swojego maluszka. Wystarczy zamienić patelnię na rondelek i w kilka minut masz fajne śniadanko. Zasada jest prosta: do garnka z grubszym dnem wbij jajko lub kilka jajek. Dodaj masło, opcjonalnie przyprawy. Składniki starannie wymieszaj. Wstaw rondelek do większego garnka z wrzącą wodą. Gotuj na średnim ogniu, powoli mieszając. Jeśli robisz jajecznicę dla siebie, po pięciu minutach dodaj posiekany szczypiorek, pietruszkę, estragon. Po upływie dwóch minut śniadanie jest gotowe do spożycia!

jak zrobić jajecznice

Jak zrobić jajecznicę z cebulą?

Nie istnieje uniwersalny przepis na jajecznicę. Powód? Przygotowanie zależy od dodatków, a tu zdecydowanym królem jest cebula. Zeszklona na maśle nie ma sobie równych, a jajecznica z takim składnikiem zyskuje wykwintności.

Od czego zacząć? Tym razem od rozgrzania patelni, rozpuszczenia łyżki masła, a następnie posiekania cebulki. Smażenie powinno odbywać się pod stałym nadzorem. Tylko zeszklona cebula zyskuje lekko słodki smak. Spalenizna to najkrótsza droga do porażki, zatem bądź czujna. Cebula gotowa? Czas na jajka. Gdy zaczną ścinać, zdejmij patelnię z kuchenki. Starannie wymieszaj składniki. Możesz dodać łyżkę śmietany bądź łyżkę majonezu. Ostatni z wymienionych składników pojawia się w genialnej jajecznicy Nigelli Lawson.

W sezonie letnim polecamy słoneczny romans z pomidorami, czyli jajecznicę na maśle z cebulą i z pomidorami krajowego pochodzenia. Pamiętaj, tylko aby zdjąć skórkę i wyciąć gniazda. Jak zrobić jajecznicę z pomidorami? Zamień cebulkę na soczyste warzywa, a następnie postępuję według instrukcji.
Smacznego!