Jak zrobić jajko na miękko – sprawdzone sposoby

Jak zrobić jajko na miękko, żeby nie zaserwować surowego białka z żółtkiem albo wersji zbliżonej do jajka na twardo? Na co zwrócić uwagę i od czego zacząć przygotowania. Mimo, że danie to nie wymaga dużej wiedzy, bardzo łatwo przegapić moment, w którym należy wyjąć jajko z wody.

Śniadanie z jajkiem w roli głównej
Idealne jajko na miękko to wspaniała propozycja na niedzielne śniadanie. Wydawałoby się, że jest to proste danie. Wystarczy wrzucić jajka do wody, odczekać kilka chwil po zagotowaniu się wody i wyjąć gotowe jajka. Można by to nawet zrobić bez zegarka. Niestety w większości takich przypadków jajko będzie źle przygotowane.


Istnieje duża szansa, że białko się nie zetnie albo wprost przeciwnie wyjmiemy jajko ugotowane na półtwardo. Tak przyrządzone może okazać się niezbyt smaczne, zwłaszcza jeśli częściowo będzie jeszcze surowe. Co więcej może się zdarzyć, że jajko podczas gotowania pęknie. Jak więc przygotować idealne jajko na miękko?


Jajko na miękko – rodzaje
Mogłoby się wydawać, że mamy tylko jajko na miękko, jajko na twardo i ewentualnie jajecznicę. To nieprawda, ponieważ można przygotować aż cztery rodzaje jajek na miękko. Jajko po wiedeńsku, na miękko, na półmiękko i w koszulkach. Sprawdź, jak je zrobić według naszych wskazówek.
Jak zrobić jajko na miękko?


Przyrządzane po wiedeńsku, gdzie jajko wbija się do szklanki znajdującej się w garnku z gotującą wodą. Po 3 minutach dodaje się do niego odrobinę masła, soli, pieprzu i delikatnie miesza.
Tradycyjne jajko na miękko gotuje się na średnim ogniu przez 3 minuty od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Ciężko to zrobić bez zegarka, więc przyda się minutnik, który pomoże Ci przypilnować czasu. Białko powinno być ścięte, a żółtko delikatnie płynne. Najczęściej podaje się je z odrobiną soli i chlebem z masłem.


Kolejną wersją jest jajko na półmiękko. Przygotowuje się je, jak wersję wyżej, ale zamiast trzech minut, trzyma się je w garnku przez 4-5 minut. Czas gotowania zależy od wielkości jajka – wielkość M gotuj krócej, a L dłużej. W ten sposób przygotujesz jajka ze ściętym białkiem i trochę mocniej ściętym żółtkiem, które nadal powinno być odrobinę płynne.
Ostatnia propozycja to jajka w koszulkach – najtrudniejsza wersja jajek na miękko. Jajko wybij do filiżanki, żeby nie uszkodzić żółtka. Na palniku zagotuj wodę z odrobiną octu. Zamieszaj delikatnie łyżką w gotującej się wodzie i wlej jajko do środka. Zmniejsz ogień i gotuj jajko przez 3 minut. Potem zestaw garnek z palnika i odczekaj 4 minuty. Bardzo ostrożnie wyjmij jajko, najlepiej spróbować to zrobić łyżką cedzakową. Takie jajka podaje się z sosem lub na wcześniej przygotowanej grzance.


Co zrobić, żeby jajko nie pękło?
Przede wszystkim delikatnie obchodzić się z nim od momentu zakupów. Wystarczy niewielkie uderzenie, aby powstało niewidoczne gołym okiem uszkodzenie skorupki, które podczas gotowania spowoduje wypłynięcie białka.
Żeby jajko nie pękło, połóż je na łyżce i delikatnie zanurz w wodzie, żeby nie uderzyło o dno garnka. Nie gotuj też zbyt dużej ilości jajek jednorazowo. Zawsze sprawdzaj jajka w sklepie, zanim włożysz je do koszyka. Jeśli któreś jest trochę uszkodzone, prawdopodobnie większość z nich ma już jakieś niewielkie pęknięcia.


Komentarze