Jak zrobić kakao z mlekiem i bez niego?

Prawdziwie kakao to pyszny dodatek do śniadania, ale najlepiej smakuje te przygotowane samodzielnie. Potrzebne będzie Ci mleko lub woda, kakao w proszku oraz cukier. Sprawdź jak zrobić kakao i cieszyć się pysznym mlecznym napojem.

Kakao – co musisz o nim wiedzieć?
Kakao wytwarza się z nasion owoców kakaowca, które najczęściej można spotkać na terenie Afryki, Brazylii oraz na plantacjach w Azji. Podobnie, jak kawa wyróżnia się kilka gatunków kakao, które różnią się smakiem, zapachem i wyglądem.
Z ziaren kakaowca wytwarza się przede wszystkim sproszkowane kakao. Najpopularniejsze gatunki kakaowca to Criollo, Forastero oraz Trinitario. To właśnie druga odmiana jest najpowszechniejsza i wykorzystywana w produkcji masowej. Uprawy tego gatunku to prawie 85% wszystkich upraw na świecie, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że właśnie używasz tej odmiany. Z kolei Criollo i Trinitario używane są w produkcji bardziej luksusowych produktów.


Czy kakao jest zdrowe?


Jak już wcześniej pisaliśmy w sklepach dostępne jest prawdziwe ciemne kakao. Najczęściej ma brązowy kolor, jest sypkie i ma gorzki smak. Prawdziwe kakao jest bogate w składniki mineralne, szczególnie potrzebny osobom aktywnym i pracującym magnez. Zawiera też sporo antyoksydantów, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Sprawdza się jako dodatek do różnych deserów oraz koktajlów, nadając potrawie czekoladowy smak. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość kakao w diecie może doprowadzić do pojawienia się zaparć.
Drugi produkt to kakao w proszku, które zostało poddane wielu procesom technologicznym. Najczęściej można zalać je zimnym mlekiem lub wodą i od razu wypić. To tak zwane produkty instant.
Niestety, zawierają dużo kalorii, cukrów oraz emulgatorów. Dlatego do picia lepiej przygotować prawdziwe kakao w domu. Oto kilka praktycznych wskazówek, jak zrobić kakao.
Jak zrobić kakao z mlekiem lub bez niego?
Właściwie nie ma w tym nic skomplikowanego, ponieważ potrzebujemy tylko mleka 2-3,2% tłuszczu, prawdziwego kakao w proszku oraz odrobiny cukru. Przygotuj więcej kakao, żeby potem zrobić z niego mrożony koktajl lub podany z bitą śmietaną i czekoladą deser.
Na jedną szklankę mleka dodaje się średnio jedną czubatą łyżeczkę kakao. Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak dodaj więcej. Podgrzej mleko w garnku, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Du dużego kubka wypełnionego do połowy mlekiem, wsyp potrzebną ilość kakao i rozprowadzać proszek.
Możesz też odlać odrobinę mleka, dodać kakao i utrzeć jak kogel mogel, a potem masę przełożyć do garnka z mlekiem.
Najważniejsze to, jak najdokładniejsze rozmieszanie kakao, żeby w napoju nie pojawiły się zbite grudki. Dodanie cukru jest opcjonalne i zależy od tego, jak słodkie kakao chcesz przygotować. Gotuj mleko przez 3-4 minuty, ciągle mieszając.
Dla osób nietolerujących laktozy, mleko można zastąpić wodą. Przepis wygląda podobnie. Na 1 litr wody potrzebne będą 3-4 łyżeczki kakao, cukier lub miód i ewentualnie takie przyprawy jak kardamon, które podkreślą smak kakao.
Jeśli je wystudzisz możesz dodać kostki lodu i podawać jak mrożoną kawę. Dobre będzie również z ubitą śmietaną, polaną sosem czekoladowym. Najlepiej smakuje jednak bez żadnych dodatków podane do jajecznicy.


Komentarze