in ,

Jak zrobić karmel – kilka przepisów dla zwolenników słodkich przyjemności

Karmel uwielbia praktycznie każdy z nas, zachwyca on bowiem aromatem i słodkością a przyprawione nim potrawy zyskują dodatkowo znakomity wygląd. Gotowy karmel, dostępny w sklepie nie każdemu przypadnie do gustu, ze względu na dość toporny smak i dużą ilość składników konserwujących oraz substancji aromatyzujących. Znacznie pewniejszą i przynoszącą dodatkową satysfakcję twórczą alternatywą jest samodzielne wykonanie karmelu w domu. Jak to zrobić? Bardzo łatwo. Stosuj się tylko do poniższych zaleceń.

Karmel z cukru, idealny do pierników

Kluczową kwestią w robieniu karmelu jest odpowiednie wymieszanie składników oraz dbałość o właściwą moc palnika. Wykorzystaj garnek z grubym dnem (najlepiej podwójnym), wtedy ryzyko przypalenia masy będzie znacznie mniejsze. Wlej do garnka pół szklanki wody i wsyp pół szklanki cukru. Postaw na palniku o małej mocy i delikatnie podgrzewaj. Mieszaj całość energicznie do rozpuszczenia. Ważne, by podczas wrzenia cukier był w pełni płynny, w przeciwnym wypadku może się okazać, iż masa będzie przywierać pozostawionymi kryształkami do garnka i utworzy grudki. Po doprowadzeniu do wrzenia, podgrzewaj całość na małym ogniu, obserwując bacznie zmieniający się kolor. Karmel początkowo będzie jasnożółty, później zacznie nabierać lekko brązowego odcienia. Pamiętaj aby na tym etapie nie mieszać już masy, ponieważ mogą się w niej wytworzyć grudki. Zalecane jest jedynie delikatne potrząsanie całym garnkiem, dla jednolitego rozprowadzenia masy. Gdy karmel stanie się ciemno brązowy, zestaw go z palnika, wlej do niego podgrzaną szklankę śmietany 18% i wymieszaj energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia (masa jest bowiem bardzo gorąca) i już możesz używać karmelu do dekoracji pierników, polewać nim lody czy inne, ulubione słodycze.

jak-zrobic-karmel

Karmel z cukru i mleka

Inną, wartą uwagi propozycją jest także ugotowanie karmelu z cukru i mleka. Wlej do rondelka z grubym dnem pół litra mleka, dodaj do niego 100 g cukru i podgrzewaj na palniku o małej mocy, ciągle mieszając. Powoli dodawaj do masy roztwór wykonany z ½ łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 50 ml wody. Składniki powinny się dokładnie połączyć jeszcze przed doprowadzeniem do wrzenia całej masy. Po tym czasie nie należy już mieszać ich łyżką a jedynie delikatnie potrząsać rondlem. Gdy całość zgęstnieje i zyska ciemny odcień brązu, produkt jest gotowy.

Karmel z mleka skondensowanego – pewna opcja dla opornych kulinarnie

Ten wariant da Ci gwarancje doskonałego smaku za każdym razem a dodatkowo nie wymaga aż tak dużego zaangażowania jak powyższe propozycje. Wychodzi zawsze i jest banalnie prosty w wykonaniu. Puszkę słodzonego mleka skondensowanego wstaw do garnka z gotującą się wodą. Oczywiście nie otwieraj jej i wybierz taki garnek, który zapewni pokrycie puszki wodą co najmniej 4 cm nad jej powierzchnię. Gotuj ją przez 2 godziny pod przykryciem, monitorując stan poziomu wody i uzupełniając w razie potrzeby. Pamiętaj o tym, by puszka była zawsze w pełni zakryta. Po wyłączeniu palnika, pozostaw puszkę w wodzie przez kolejną godzinę, by stopniowo ochłodziła się. Nagłe jej wyjęcie może skutkować nadmiernym wzrostem ciśnienia i niebezpieczną eksplozją. Szczególną ostrożność należy także zachować podczas otwierania puszki, ponieważ gorący karmel może powodować dotkliwe oparzenia skóry. Najlepiej więc poczekać kilka godzin. Uzyskany karmel nie wymaga już żadnego zaangażowania, jest perfekcyjnie smaczny i zawsze jednakowo idealny w konsystencji.