in

Jak zrobić kawę latte?

Kawa latte to delikatny napój, który świetnie komponuje się z deserami. Delikatnie pobudza i orzeźwia. Idealnie nadaje się jako dopełnienie miłego spotkania z przyjaciółmi. Wielu z nas traktuje taką kawę jako przysmak poprawiający humor. Jak zrobić latte? Czy to bardzo trudne zadanie?

Idealna kawa latte

Pozornie kawa latte wydaje się być łatwa w przygotowaniu. Co może być trudnego w zaparzeniu kawy z mlekiem? Idealne latte to trzywarstwowy napój. Jego przygotowanie wymaga nieco praktyki i wiedzy. Trzeba znać m.in. odpowiedni rodzaj ziaren, dzięki któremu można uzyskać idealny smak kawy. Latte w potocznym rozumieniu to lżejsza wersja espresso. W dużej mierze jest to prawdą – napój w większości składa się z mleka. Aromat latte, wyrazistość smaku oraz odpowiedni poziom kwaskowatości zależy jednak od gatunku kawy. Nie od ilości mleka.

Które ziarna wybrać?

Ci, którzy lubią latte za delikatny, słodkawy smak powinni sięgnąć po arabiki typu Brazylia Santos. Zwolennicy mocniejszych napojów będą zadowoleni z takich kaw jak Gwatemala SHB z nutą korzenną, Kostaryka SHB o czekoladowym posmaku lub Kolumbia Excelso z cytrynowym aromatem. Warto pamiętać o tym, że latte można z powodzeniem wykonać za pomocą zwykłych sklepowych produktów. Kawa rozpuszczalna nie ma co prawda tak mocnego i charakterystycznego zapachu, ale smakuje całkiem nieźle. Latte można wykonywać prawie z każdego rodzaju ziaren. Jeżeli masz ochotę na eksperymentowanie w kuchni, ale na twojej półce jest tylko zwykła kawa rozpuszczalna – nie przejmuj się. Na początek taka kawa w zupełności wystarczy.

jak zrobić latte

Latte macchiatto czy espresso macchiato?

Często za pomocą słowa „macchiato” określa się napoje kawowe z mlekiem. Nie jest to błąd, aczkolwiek należy mieć na uwadze pewne kwestie. Latte macchiato to inaczej „splamione mleko”. Oznacza to, że głównym składnikiem tego napoju nie jest wcale kawa. Tak naprawdę to mleko, do którego dolewa się kawy espresso. Na wierzch latte dodaje się mleczną piankę. Tego rodzaju kawa może być zdobiona wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi.

Caffѐ macchiato lub in. espresso macchiato to rodzaj kawy, do której dolewa się małą ilość mleka. Z włoskiego nazwę tego napoju można przetłumaczyć jako „espresso splamione mlekiem”.

Jak przygotować pyszne latte?

Przy prawidłowym przygotowaniu latte uzyskuje się trzy warstwy: na dole znajduje się mleko, pośrodku jest espresso, a na górze pianka mleczna. Napój wygląda bardzo estetycznie, dlatego często traktuje się go jako deser. Kawę tego rodzaju można wykonać bardzo szybko przy pomocy ekspresu. Jego posiadanie nie jest jednak konieczne. Można się obejść bez niego.

Co jest potrzebne do wykonania latte w domu? Przygotuj:

• 1-3 łyżeczki ulubionej kawy;
• 2/5 szklanki wody;
• 2/5 szklanki mleka;
• cukier.

Dodatkowo musisz zaopatrzyć się w: słoik z pokrywką, tygielek do kawy, lejek oraz łyżkę i łyżeczkę.

Latte – przygotowanie krok po kroku

Wsyp kawę do tygielka i wlej do niego wody. Całość podgrzej na gazie. Tygielek możesz zdjąć z ognia dopiero wtedy, gdy kawa zacznie się mocno pienić. Następnie przecedź ugotowany napój przez sito. To pozwoli na usunięcie zbędnych ziarenek. Jeżeli używasz kawy rozpuszczalnej, po prostu zalej ją wrzątkiem.

Połowę przygotowanego mleka wlej do słoiczka i podgrzej w mikrofalówce (30 sekund). Później słoiczek zamknij i potrząśnij nim energicznie. Gdy mleko się spieni, wlej je do szklanki. Następnie delikatnie dodaj do niego zagotowaną kawę (użyj lejka). Musisz robić to jednak bardzo ostrożnie. Zbyt nagłe wlanie napoju skończy się wymieszaniem dwóch warstw – co jest niedopuszczalne podczas przygotowywania latte.

Drugą część mleka również podgrzej w mikrofalówce i spień. Piankę umieść na gotowej kawie. Możesz na samym wierzchu nasypać nieco czekolady. Cukier podaje się na samym końcu.