Ta sałatka na głowę bije jarzynową. Nie może jej zabraknąć na stole w czasie Świąt

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Sylwia Machnik - Milma

Wigilia to czas, kiedy to na stole królują śledzie w różnej postaci. Klasyczne, z owocowymi lub warzywnymi dodatkami, czy podawane w formie sałatki. Dziś proponujemy Wam tradycyjną recepturą na śledzie pod pierzynką. To wyjątkowy smak i prostota wykonania.

Śledzie pod pierzynką – tradycyjna receptura i nietypowa propozycja na wigilię

Śledzie to przysmak, który lubimy przygotowywać na święta. Zaproponowany jednak przez nas przepis na śledzie pod pierzynką to pomysł, w którym sałatka łączy się z wyjątkowym smakiem śledzi. Jest to na pewno danie, które wyróżnia się wizualnie – sałatka jest warstwowa, ze śledziami, ziemniakami i buraczkami, wzbogacona o ser żółty, jajka i ogórki kiszone. Wewnętrzne warstwy są smarowane majonezem. Tak przygotowana całość sprawi, że smakiem takich śledzi, będzie się zachwycał absolutnie każdy, kto ich spróbuje.

Śledzie - Pyszności, Foto: Canva

Śledzie – Pyszności, Foto: Canva

Jak przygotować śledzie pod pierzynką?

Jeśli chcesz przygotować śledzie pod pierzynką, to wiedz, że podstawą będą tu śledzie oraz wspomniane wyżej dodatki. Przygotowanie sałatki śledziowej zajmie Ci około godziny. Jednak dla samego efektu, naprawdę warto.

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 250 g gotowych i wypłukanych filetów śledziowych
  • mała cebula
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • około 500 g buraków
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 ogórki kiszone
  • około 500 g ziemniaków
  • 150 g sera żółtego
  • pęczek szczypiorku
  • 300 ml dowolnego majonezu

Sposób przygotowania:

Nasze śledzie pod pierzynką rozpoczynamy pokrojenia filetów śledziowych na drobne kawałeczki i skropienia ich sokiem z cytryny. Łączymy je z musztardą, olejem, drobno posiekaną cebulą, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy w dużej, szklanek salaterce. Wszystko smarujemy pierwszą warstwą majonezu. Kolejny krok tu ugotowanie buraków i ziemniaków (w mundurkach). Buraczki należy gotować przez około 90 minut, natomiast ziemniaki przez około godzinę. Po tym czasie, warzywa odcedzamy i studzimy.

Sałatka śledziowa – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Czas Smakosza

Gdy ziemniaki będą wystudzone, to obieramy je ze skórki, kroimy w kosteczkę i doprawiamy solą i pieprzem. Stanowią one naszą kolejną warstwę, dlatego układamy je w misce i dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Smarujemy kolejną warstwą majonezu. Buraczki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do sałatki i smarujemy majonezem. Ostatnia warstwa to jajka na twardo (posiekane), starty ser i szczypiorek. Sałatkę odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Śledzie pod pierzynką są już gotowe. Smacznego!

Lubisz wyjątkowe przekąski? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na chlebek z mozzarellą i sosem pomidorowym:

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×