in

Jak zrobić kopytka – wersję wytrawną i na słodko?

Kopytka to proste danie, które najczęściej przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków. Podaje się je z mięsem, a w wersji na słodko przygotowuje z serem. Jak zrobić kopytka, żeby rozpływały się w ustach i zachwyciły wszystkich domowników?

Kilka słów o kopytkach

Kopytka można zaklasyfikować do potraw mącznych. W Polsce najczęściej przyrządza się je z ziemniaków lub sera wymieszanego z mąką i jajkami. Z kolei we Włoszech można spotkać gnocchi, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka. Czasami ziemniaki zamieniane są na szpinak.

Ponieważ w większości przypadków kopytka przygotowywane są z ziemniaków warto wiedzieć, które odmiany są dobre. Wybieramy spośród 120 gatunków. Podzielone są one na 4 typy: A,B,C i D. Do kopytek, klusek śląskich, pyz zawsze kupuj ziemniaki typu C.

W potrawach mącznych sprawdzają się ziemniaki sypkie i rozsypujące się podczas gotowania. Takie ziemniaki należą do typu C, który charakteryzuje się miąższem z podwyższoną zawartością skrobi. To takie odmiany, jak Tajfun, Bryza lub Ibis. Wybierając te gatunki masz pewność, że przygotowanie ciasta i gotowanie kopytek nie sprawi Ci trudności.

jak-zrobic-kopytka

Jakie dodatki do ciasta?

Jak pisaliśmy wcześniej dobre kopytka przygotujesz tylko wtedy, gdy wybierzesz odpowiednie ziemniaki. Zadbaj również o wysokiej jakości mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajka. Mogłoby się wydawać, że nie jest to skomplikowane danie. Można jednak popełnić kilka podstawowych błędów: wybrać złą odmianę ziemniaków, zbyt długo wyrabiać ciasto, niedokładnie odmierzyć składniki lub rozgotować kluski.

Im prostsze danie, tym bardziej trzeba przykładać uwagę do jego wykonania. Jak zrobić kopytka, żeby nie spotkało nas rozczarowanie?

Jak zrobić kopytka – co będzie Ci potrzebne?

Kopytka to danie, które wymaga czasu. Najpierw trzeba ugotować ziemniaki i porządnie je wychłodzić. Jeśli zmielisz gorące i zaczniesz wyrabiać ciasto to kopytka będą gumowate i niesmaczne. Pamiętaj, żeby dobrze odcedzić wodę. Ziemniaki mają być suche i zimne.
Na porcję dla 4 osób będziesz potrzebować 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajek, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej i odrobiny soli. Ziemniaki zmiel, wymieszaj z mąką, jajkami i solą. Szybko wyrób ciasto i uformuj w podłużne wałeczki, które trzeba kroić pod skosem. Kolejnym krokiem jest wrzucenie ich do wrzącej, osolonej wody.

Kopytka zawsze gotuje się w dużej ilości wody i wrzuca się je porcjami, żeby nie posklejały się podczas gotowania.

A jak zrobić kopytka na słodko?

Popularne leniwe to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków, twarogu, jajek i mąki. Zmiel na maszynce ziemniaki i ser lub użyj do tego praski do ziemniaków. Na porcję dla czterech osób potrzebujesz 1 kg ziemniaków, ½ kg półtłustego sera twarogowego, 2 jajka, szklankę mąki pszennej i odrobinę soli. Jest to wersja na słodko, więc możesz też dodać szczyptę cynamonu.

Ziemniaczane wersje podawaj z topionym masłem, gulaszem albo jako dodatek do mięs. A te z serem polej podsmażoną bułką z masłem i cukrem. Możesz również podać leniwe ze słodką śmietanką i sosem owocowym.

Oprócz wersji tradycyjnej kopytka możesz przygotować z serem żółtym, najlepiej wybrać jakiś ostry gatunek lub po lwowsku z makiem, migdałami i cukrem pudrem.