Kotlety po zbójnicku zdetronizują zwykłe schabowe. Cały smak kryje się w niezwykłych dodatkach

Chcemy trochę urozmaicić nasz niedzielny obiad. Mamy na to sposób, czyli kotlety po zbójnicku. Chrupiące kotlety z pieczarkami, boczkiem i żółtym serem oraz innymi pysznymi dodatkami. Jak zrobić takie kotlety? Jakie mięso wybrać? Odpowiadamy na wszystkie pytania i podajemy dokładny przepis.

Jeśli chodzi o wybór mięsa do zrobienia kotletów po zbójnicku to wybór mamy naprawdę dowolny. Wszytko, zależy od naszych preferencji. My dziś przedstawimy przepis z delikatnym kurczakiem, który w połączeniu z intensywnymi dodatkami będzie smakować wybornie. Podanie kotletów z ziemniaczkami i pyszną surówką to zestaw, który na pewno z chęcią pochłoną wszyscy domownicy. Oto dokładny przepis i lista potrzebnych składników.

Kotlety po zbójnicku

Kotlety po zbójnicku-Pyszności; Foto: Canva

Kotlety po zbójnicku-Pyszności; Foto: Canva

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 5 dużych pieczarek
  • 5 plastrów boczku
  • 1 średnia papryka
  • 150 g sera
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • pieprz

Pierś z kurczaka-Pyszności; Foto: Canva

Sposób przygotowania kotletów po zbójnicku:

Mięso dokładnie umyj i przygotuj do krojenia. Pokrój je na kilka cienkich plastrów, a następnie rozbij przy pomocy młotka kuchennego. Oprósz dokładnie pieprzem. Przejdź do przygotowania panierki. Roztrzep dokładnie jajka i dodaj do nich szczyptę soli. Panieruj kotlety w jajku, bułkę tartej i smaż przez kilka minut z dwóch stron na złoty kolor.

Przechodzimy do mycia i krojenia warzyw. Pieczarki kroimy na małe kawałki. Paprykę w cienkie paski oraz cebulę w piórka. Boczek wkładamy i przez chwile podsmażamy tak, by tylko lekko się zarumienił. Dodajemy pokrojone warzywa i wszystko lekko dusimy. Doprawiamy solą i pierzem do smaku.

Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem. Tak przygotowane warzyw z boczkiem umieszczamy na usmażonych kotletach. Całość posypujemy startym serem. Umieszczamy blaszkę w piekarniku, w 200 stopniach na około 10 minut. Tak, by wszystkie składniki się zapiekły. Podajemy wszystko zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami. Ziemniaki i pyszna surówka ze świeżych warzyw idealnie się sprawdzą.

Jeśli zostało Ci trochę piersi z kurczaka, możesz przygotować z niej pyszne dania. Oto 8 przepisów krok po kroku, które znajdziesz na naszym kanale YouTube:

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×