in

Jak zrobić lasagne – przepis omówiony krok po kroku

Jeśli nie wiesz, jak zrobić lasagne to z pewnością przyda Ci się nasz przepis i wskazówki. Idealnie doprawiony sos beszamelowy, tradycyjny sos bolognese i włoski makaron. Czy może być coś pyszniejszego?

Od czego zaczynamy?

Do przygotowania lasagne potrzebna jest paczka włoskiego makaronu lasagne, 500 g mięsa mielonego – najlepiej wołowego lub wołowo-wieprzowego, 750 g świeżych pomidorów, 1 puszka pomidorów lub passaty, marchewka, 2-3 łodygi selera naciowego, cebula, 1-2 ząbki czosnku, suszoną szynkę, 1 szklankę bulionu i czerwonego wina oraz oliwę z oliwek.

Przygotowanie tradycyjnego sosu bolognese jest trochę dłuższe i bardziej skomplikowane niż przyrządzenie go z torebki, ale gwarantujemy, że własnoręcznie przygotowany będzie smaczniejszy. Z naszym przepisem nie powinien też sprawić Ci większych trudności.

Zacznij od rozgrzania oliwy na patelni i podsmażenia posiekanej cebul, czosnku i selera naciowego. Następnie dodaj startą marchewkę oraz mięso. Smaż wszystkie składnik, aż mięso straci różowy kolor. Potem dodaj bulion, pokrojoną w paski szynkę i czerwone wino. Nie jest ono niezbędne, ale z pewnością nadal potrawie bardziej wyrazistego smaku. Smaż wszystko przez pół godziny. Aby sos bolognese był skończy potrzebne są jeszcze pomidory.

Jeśli chcesz dodać świeżych pomidorów najlepiej wybrać malinowe w okresie letnim, kiedy są najsmaczniejsze. Musisz obrać je ze skórki. Poza sezonem lepiej wybierać pomidory z puszki lub passatę.

Dopraw sos solą i pieprzem, smaż jeszcze przez 10-15 minut i zestaw z ognia.

jak zrobić lasagne

 

Jak zrobić lasagne z idealnym sosem beszamelowym?

W lasagne oprócz sosu mięsnego pojawia się także sos beszamelowy. Nie jest on skomplikowany i składa się zaledwie z trzech produktów: mleka, mąki i mleka. Ilość użytego masła powinna być taka sama, jak ilość mąki. Podgrzewa się je razem, aż do utworzenia czegoś w rodzaju kleistej papki. Potem powoli wlewaj mocno schłodzone mleko.

Zawsze dodajemy zimne mleko do masy albo zimną masę do ciepłego mleka. Po chwili gotowania sos powinien mieć już dobrą konsystencję. Na sos beszamelowy do tego przepisu potrzebujesz 50 g masła , 50 g mąki i około ½ litra mleka. Dopraw sos pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

Lasagne tylko z mięsem?

Oczywiście najbardziej popularny rodzaj lasagne jest z mięsem mielonym, ale dla urozmaicenia można przygotować lasagne ze szpinakiem. Sos bolognese zastępowany jest szpinakiem wymieszanym z serem fetą, cebulą i czosnkiem.

Właściwie wkład znajdujący się pomiędzy makaronem może być dobrany według naszych upodobań i pomysłu. Mimo wszystko na początku polecamy spróbować lasagne z mięsem.

Jak składać lasagne?

Na dno wysmarowanej masłem formy wylej odrobinę sosu beszamelowego, potem kilka łyżek sosu mięsnego, płaty makaronu i ponownie sosy. Układaj warstwy do momentu, kiedy skończą się wszystkie składniki. Na koniec posyp wszystko startym serem.

Ponieważ większość składników lasagne jest już gotowa nie potrzeba długo jej piec. Najważniejsze, żeby surowy makaron ugotował się w sosie. Przeważnie wystarczy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, ale warto przed wyjęciem sprawdzić, czy makaron rzeczywiście stał się miękki.

Wiesz już jak zrobić lasagne, więc teraz wystarczy sprawdzić, czy przygotowana w domu smakuje równie dobrze, jak ta z restauracji.

Jak zrobić lasagne – przepis omówiony krok po kroku
Jak zrobić lasagne – przepis omówiony krok po kroku
    Głosów: 0
    Ocena: 0
    Twoja ocena:
    Oceń ten przepis!

    Składniki:

    Porcje:
    Wydruk przepisu

    Sposób przygotowania: