in

Jak zrobić lazanie – dokładna instrukcja krok po kroku

Lazania lub lasagne to włoskie danie z płatami makaronu, sosem mięsnym, beszamelowym posypane startym serem. Lazania to jedno z popularniejszych dań, które często można spotkać nie tylko we włoskich restauracjach. Dzisiaj kilka słów o tym, jak zrobić lazanie idealną.

Sos bolognese – od czego zacząć

Przede wszystkim do przygotowania lazanii będziesz potrzebować: specjalnych, płaskich płatów makaronu, sosu bolognese z mięsem mielonym i pomidorami, przyrządzonego z mleka, masła i mąki sosu beszamelowego oraz parmezanu.

Dobry sos mięsny to podstawa, dlatego warto przygotować go samodzielnie od podstaw. Oczywiście, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kuchnią włoską możesz skorzystać z gotowych przepisów na sos bolognese – w proszku lub słoiku. Najczęściej wystarczy wymieszać je z mięsem mielonym i gotowe.

Do tradycyjnego sosu na porcję, gdzie wykorzystasz 12 płatów makaronu należy kupić: pół kilo dobrej jakości mięsa wieprzowo-wołowego, kilka plasterków suszonej szynki, 1 puszkę pomidorów lub 800 g świeżych i obranych ze skórki pomidorów, jedną marchewkę, 2 łodygi selera naciowego, 1 szklankę bulionu wołowego, cebulę, czosnek i oliwę.

Na patelni rozgrzewasz oliwę dodajesz posiekaną w piórka cebulę, selera naciowego i czosnek. Czasami w łodygach selera pojawiają się włókna, dlatego warto wszystkie je usunąć, żeby nie znaleźć ich w sosie. Wszystkie składniki mają się zeszklić. Dodaj do tego startą na drobnych oczkach marchewkę, mięso i smaż przez 10-15 minut. Kiedy mięso będzie gotowe dodaj bulion. Możesz również dodać 1 szklankę czerwonego, wytrawnego wina. Zostaw sos na kolejne 15 minut, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż powstanie gęsty i aromatyczny sos.

jak-zrobic-lazanie

Jak zrobić lazanie – krok numer 2

Aby lazania wyszła idealna warto zadbać o pozostałe składniki – sos beszamelowy i makaron. Płaty lasagne nie wymagają właściwie żadnej obróbki, ponieważ ugotują się w sosie podczas pieczenia. Kolejnym wyzwaniem może być sos beszamelowy. W garnuszku o grubym dnie rozpuść 50 g masła i dodaj do tego 50 g mąki pszennej. Powinna powstać trochę grudkowata masa. Dobrze przesmaż masło z mąką. Bardzo ważne jest, aby dodawane mleko było zimne. W innym przypadku sos po prostu nie wyjdzie.

Wlewaj je powoli do garnka ciągle mieszając, sos powinien zacząć gęstnieć. Kiedy już będzie mieć odpowiednią konsystencję dopraw go pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

Lazania – przekładanie warstw i pieczenie

Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem przekładania lazanii sosami ustawić piekarnik na 180 stopni C.

Najlepiej użyć do zapiekania wąskiej keksówki, która ma szerokość zbliżoną do płatów makaronu. Ułatwi to zachowanie właściwej formy. Dno posmaruj odrobiną masła, a następnie łyżką wylej trochę sosu beszamelowego, potem sos bolognese, płaty makaronu i znowu sos beszamelowy, sos mięsny i makaron, aż do wyczerpania wszystkich składników. Wierzch posyp startym na drobnych oczkach parmezanem i wstaw do piekarnika.

Zapiekaj lazanię przez 30-35 minut. Możesz sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy makaron jest już gotowy.
A skoro masz już wytłumaczone krok po kroku, jak zrobić lazanie, łap nasz przepis i zachwyć domowników prawdziwie włoskim obiadem.

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania: