Babcia Basia pokazała, jak zrobić ciasto drożdżowe lekkie jak puch. Składniki muszą spełnić 1 warunek

Babcia uczy jak zrobić ciasto drożdżowe jak puch - Pyszności; Foto: https://youtu.be/sOcqK7E7QJs

Znowu wyszedł ci zakalec w cieście drożdżowym? Zastanawiasz się, gdzie popełniłeś błąd? Babcia Basia przychodzi z pomocą. Tłumaczy ona na swoim kanale YouTube jak przygotować to wspaniałe ciasto. Poniżej podajemy przepis oraz parę ważnych uwag babci Basi, które warto zapamiętać. Dowiesz się jak prawidłowo zrobić ciasto drożdżowe.

Babcia Basia podała na swoim kanale YouTube – Babcia Basia gotuje, fantastyczny przepis na ciasto drożdżowe. Wystarczy przygotować tylko kilka składników oraz uzbroić się w cierpliwość. Gotowe ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i smaczne.

Jak zrobić ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe – Pyszności; Foto: Canva.com

Babcia Basia tłumaczy krok po kroku jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe. Na początku zaznacza, że wszystkie użyte w przepisie składniki powinny odznaczać się tą samą temperaturą. W związku z tym dzień przed wykonaniem ciasta drożdżowego warto wystawić wszystkie potrzebne produkty na stół. Dzięki temu nasze ciasto drożdżowe upiecze się prawidłowo.

Ciasto według babci Basi

Foremka z ciastem – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 8 jajek (należy oddzielić żółtka od białek)
  • 25 dag masła
  • 10 dag drożdży
  • cukier waniliowy
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • rodzynki, skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej przez sito do dużej miski. Dzięki temu ją napowietrzysz, a w konsekwencji ciasto będzie pulchniejsze. Następnie podgrzej mleko. W międzyczasie drożdże skrusz do małej miseczki. Dodaj do nich 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki mąki i niewielką ilość ciepłego mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą łyżeczki. Na końcu wlej do drożdży resztę mleka.

W mące zrób niewielki dołeczek. Następnie wlej do niego drożdże z mlekiem. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na bok. W międzyczasie ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie rozpuść w garnuszku masło i odstaw je na bok do ostygnięcia.

Do mąki z drożdżami dodaj utarte żółtka. Wszystkie składniki dobrze połącz ze sobą. Następnie stopniowo dodawaj rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie wyrabiaj rękoma przez około minimum 20 minut. W trakcie wyrabiania dodawaj porcjami ubite białko, cały czas ugniatając ciasto. Dzięki temu uzyskasz idealną konsystencję ciasta.

Wyrobione ciasto powinno odchodzić od rąk. Następnie dodaj do niego rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W międzyczasie posmaruj foremki tłuszczem. Następnie gotowe ciasto delikatnie ugnieć rękoma i przełóż do foremek. Nagrzej piekarnik do 80 stopni Celsjusza, uchyl drzwiczki i ustaw na nich foremki z ciastem. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 5 – 10 minut.

Po tym czasie foremki z ciastem wstaw do piekarnika, a następnie nastaw go na 180 stopni Celsjusza. Ciasto piecz około 45 – 50 minut. Gotowe ciasto drożdżowe serwujemy posypane cukrem pudrem.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ciasto jogurtowe krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×