jak zrobić lemon curd
Kategorie PoradyPrzepisySłodkościSerie ##pysznościodpodstaw

Jak zrobić lemon curd?

Bardzo często dostaję wiadomości z zapytaniem o lemon curd, dlatego postanowiłam przygotować szczegółowy przepis, który możesz wykorzystać w swoim domu. Zabieramy się do pracy!

Lemon curd to krem cytrynowy, który możesz wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Po pierwsze, zazwyczaj używa się go jako krem do tarty. Tu możesz postawić na połączenie z bezą lub owocami. Po drugie, lemon curd sprawdzi się również jako farsz do naleśników na słodko, czy w końcu nadzienie do przekładania kruche ciasteczek. Jak sama widzisz, możliwości jest naprawę dużo!

krem cytrynowy

Potrzebne składniki:

  • 2,5 łyżki masła
  • szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • starta skórka z cytryny
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 5 żółtek

Lemon curd – jak zrobić?

  1. Na palniku połącz: cukier, mleko, wodę i mąkę kukurydzianą.
  2. Po chwili dodaj skórkę i sok z cytryny.
  3. Kiedy mieszanka będzie ciepła, zdejmij ją na chwilę z palnika.
  4. Część miksu przelej do małej miski i połacz powoli z żółtkami.
  5. Ponownie umieść garnek na palniku. Zacznij dodawać do niego stopniowo mieszankę z żółtkami.
  6. Na koniec dodaj masło. Gotuj do chwili, aż składniki ładnie się połączą i krem zgęstnieje.
  7. Tak przygotowany krem ostudź i przelej pojemnika, który będziesz mogła szczelnie zamknąć. Domowy krem cytrynowy możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
jak zrobić lemon curd

I to wszystko! Już teraz wiesz czym jest i jak przygotować lemon curd. Jeśli masz pomysł na tematykę kolejnego filmu z instrukcją, koniecznie mi o tym napisz ?

Zobacz także: Babeczki czekoladowe z truskawkową konfiturą