in

Jak zrobić lody?

Lato jest idealnym momentem na eksperymentowanie w kuchni! Ze względu na okres urlopowy mamy zdecydowanie więcej czasu na przygotowanie ulubionych smakołyków. Najlepszą propozycją na gorące letnie wieczory będą domowe lody. Wbrew pozorom wcale nie tak trudno je przygotować.

Dlaczego warto robić lody domowe?

Zrobienie lodów w domu daje mnóstwo satysfakcji. Samodzielne przygotowanie deseru pozwala na skomponowanie takiej kombinacji smaków, która najbardziej nam odpowiada. Lody zrobione własnoręcznie są też dużo zdrowsze niż te kupione w sklepie.

Domowe lody dietetyczne

Warto pamiętać o tym, że samodzielne gotowanie sprzyja uzyskaniu wymarzonej sylwetki. Lody sklepowe zwykle sprzedawane są z dużą ilością słodkich dodatków, które mają sporo kalorii. Tymczasem lodowy deser domowy może być bardzo dietetyczny. W bardzo prosty sposób można przygotować lody o podwyższonej zawartości białka. Taki deser nie tylko nie traci na swoich walorach estetycznych i smakowych, ale jednocześnie staje się idealną propozycją dla osób aktywnych lub walczących z nadwagą. Tego rodzaju lody można bardzo szybko i łatwo przygotować.

Tradycyjne lody śmietankowe w domu

Dla tych, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z przyrządzaniem deserów lodowych, zaleca się skorzystanie z klasycznych przepisów. Lody śmietankowe lubi prawie każdy z nas. Są słodkie i puszyste, poprawiają humor i orzeźwiają. Tego rodzaju smakołyk nie wymaga dużego nakładu pracy. Przygotowanie domowych lodów śmietankowych nie jest ani drogie, ani wyczerpujące. Ich smak na pewno cię zaskoczy – nie mają one nic wspólnego z przesłodzonymi lodami sklepowymi o chemicznym posmaku. Jak przygotować takie lody?

jak-zrobic-lody

Do przygotowania smakołyku potrzebne będzie:

• 2/3 szklanki cukru pudru;
• Jedna szklanka tłustego mleka (3.2% tłuszczu);
• 6 żółtek;
• 2 szklanki śmietany kremówki;
• Laska wanilii (tylko wtedy, jeśli nie chcemy, aby nasze lody miały tradycyjny śmietankowy smak);
• Świeże liście mięty – lody miętowe to jeden z najlepszych smaków na gorące wakacyjne wieczory.

Mleko należy podgrzać na małym ogniu i mieszając, stopniowo dodawać cukier. Jeżeli chcemy zrobić lody waniliowe lub miętowe, po rozpuszczeniu całego cukru trzeba dodać odpowiednie składniki. W tym wypadku będą to albo liście mięty, albo laska wanilii. Niektórzy kucharze zalecają, by przy pierwszych próbach w gotowaniu skorzystać z chemicznych aromatów. To dobre rozwiązanie dla amatorów, jednak po zdobyciu doświadczenia sięgaj po świeże składniki. Ich smak i jakość są o wiele lepsze. Żeby wanilia oddała cały swój aromat, potrzebne jest jej odpowiednie przekrojenie. Najpierw natnij ją wzdłuż i dopiero wtedy wrzuć ją do mleka.

Do osobnej miski wbij żółtka. Następnie ubij je i stopniowo dodawaj do nich mleko, energicznie mieszając. Później wszystko przelej do garnka i podgrzewaj tak długo, aż masa zgęstnieje. Całość nie może się przypalić, dlatego pamiętaj o energicznym mieszaniu. Gdy masa zacznie przywierać do łyżki, zdejmij garnek z ognia. Po ostygnięciu mikstury, włóż ją do zamrażalnika na 8 godzin. Po tym czasie twoje lody będą już gotowe.

Jak przygotować lody dietetyczne?

W domu możesz przygotować bardzo dietetyczną wersję lodów. Deser light spodoba się także tym, którzy nie chcą zbyt dużo czasu poświęcać na komponowanie smaków i łączenie wszystkich składników.

Musisz przygotować:

– ok. 50 g odżywki białkowej;
– jogurt naturalny.

Całość zmiksuj lub podziel za pomocą blendera. Tak przygotowaną masę należy przełożyć do pojemnika i odstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Jeżeli chcesz, możesz dodać do mikstury orzechy, owoce lub np. rodzynki. Tego rodzaju lody nie są bardzo kremowe. Z drugiej jednak strony nie mają zbyt dużo cukru i innych kalorycznych dodatków.

Jak zrobić lody?
Jak zrobić lody?
    Głosów: 0
    Ocena: 0
    Twoja ocena:
    Oceń ten przepis!

    Składniki:

    Porcje:
    Wydruk przepisu

    Sposób przygotowania: