in

Jak zrobić makaron – praktyczne wskazówki i porady

Makaron można oczywiście kupić w każdym sklepie, ale najlepiej smakuje ten domowy, podawany do rosołu, sosu mięsnego albo owocowego. Żeby go przygotować nie potrzeba wielu składników. Wystarczy mąka i jajka, jeśli masz je w domu nie czekaj i bierz się do pracy.

Jak zrobić makaron?

Do przygotowania podstawowej wersji domowego makaronu będziesz potrzebować 400 g mąki pszennej oraz 4 świeże jajka. Ojczyzną makaronu są Włochy, a tam wykorzystuje się drobnoziarnistą mąkę „0”. Można również użyć mąki z pszenicy durum, a do pełnoziarnistego mąki razowej.

Przygotowanie ciasta zacznij od przesiania mąki przez sitko. Najlepiej gdybyś ciasto wyrabiała na drewnianej stolnicy, ale blat kuchenny także powinien się sprawdzić. Uformuj kopczyk z mąki, a w jego środku zrób niewielkie zagłębienie.

Wybij jajka do miski i delikatnie roztrzep je widelcem. Potem przelej masę jajeczną do wgłębienia w mące. Jeszcze za pomocą widelca pomieszaj jajka z mąką, ale uważaj żeby masa nie wylała się na stolnicę.

Kiedy mąką połączy się z jajkami możesz zacząć wyrabiać ciasto rękami. Na początku będzie chropowate i grudkowate, ale podczas ugniata powinno zmienić konsystencję. Czas ugniata zależy przede wszystkim od rodzaju użytej mąki, temperatury i wilgotności oraz Twoich umiejętności. Jeśli robisz to pierwszy raz w życiu może zająć Ci to trochę więcej czasu niż doświadczonej gospodyni.

Gdy używasz mąki pszennej, ugniatanie trwa średnio 20 minut, w przypadku mąki pełnoziarnistej tylko 10 minut, a wymieszane pół na pół ciasto powinno być gotowe po 15 minutach.

Gotowe ciasto jest gładkie i sprężyste. Zawiń je w folię i odstaw na 30 minut, żeby odpoczęło.

jak-zrobic-makaron

Ręczne wałkowanie ciasta, czyli jak poradzić sobie bez maszynki

Nie wszyscy posiadają maszynkę do makaronu, która pozwala przygotować płaty ciasta i różnego rodzaju makarony, np. lasagne czy tagliatelle. Aby rozwałkować ciasto będziesz potrzebować stolnicy oraz długiego, wąskiego wałka.

Wyjmij ciasto z folii i zacznij rozwałkowywanie. Możesz również podzielić kulkę ciasta na mniejsze kawałki i je wałkować. Następnie tak przygotowane płaty potnij w zależności od tego, jakiego makaronu potrzebujesz.

Wymiary i rodzaje makaronu

Oczywiście oprócz makaronu razowego i pszennego istnieją także inne rodzaje, np. popularny w Chinach makaron ryżowy, który wystarczy zalać wrzątkiem na 3-5 minut i od razu dodać do potrawy. Poza tym makarony można podzielić również ze względu na kształt. Z ciasta można przygotować płaty lasagne lub makaron wstążkowy, zaczynając od cienkich nitek ,a na tagliatelle kończąc.

Płaty lasagne powinny mieć rozmiar 13×15 centymetrów, tagliatelle to wstążki o szerokości 1 cm, a pappardelle ma około 2,5 centymetra szerokości.

Z czym podawać makaron domowy?

Skoro już wiesz, jak zrobić makaron teraz kilka propozycji na jego wykorzystanie. Domowy makaron najlepiej dodać do rosołu, sosu pomidorowego z mięsem albo w wersji wegetariańskiej. Możesz przyrządzić sos z cukinii lub ze szpinakiem. Latem możesz przygotować też sos truskawkowy.

Tak naprawdę świeży makaron będzie dobrze smakował z odrobiną wysokiej jakości oliwą z oliwek, czosnkiem i natką pietruszki.