in

Jak zrobić mrożoną kawę?

W upalne letnie dni nie ma nic przyjemniejszego niż kawa mrożona. Pyszny słodki napój, podany z gałką lodów nie tylko poprawi humor, ale pobudzi do działania. Wbrew pozorom kawę mrożoną nie jest trudno wykonać. Każdy z nas może przygotować ją w zaciszu swojego domu.

Najprostszy sposób na kawę mrożoną

Najprostszą metodą pozwalającą na wykonanie kawy mrożonej jest… odczekanie. Wystarczy po prostu wykonać swój ulubiony napój tak, jak robimy to zazwyczaj. Nie ma znaczenia, jaką kawę lubisz najbardziej. Może to być Jacobs, może być zwykła rozpuszczalna. Zaparz ją wrzątkiem, odczekaj chwilę i dodaj do niej swoje ulubione składniki – np. miód lub mleko. Kiedy ostygnie, wrzuć do niej skruszone kostki lodu. Brzmi banalnie? Taki sposób powoli ci na szybkie uzyskanie pysznego napoju. Dobrym pomysłem jest także wrzucenie do takiej kawy mrożonych malin lub dodanie syropu miętowego. Niektórzy zamiast mleka krowiego używają mleczka kokosowego.

jak zrobić mrożoną kawę

Kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną

Jeżeli masz trochę więcej czasu, warto spróbować wyćwiczyć inne sposoby na kawę mrożoną. Do jej przygotowania potrzebna będzie kawa rozpuszczalna, mleko, kilka kostek lodu oraz shaker lub plastikowa butelka. Oczywiście, jeśli lubisz, przygotuj także cukier lub słodzik.

Do shakera lub butelki plastikowej nasyp 2 -3 czubate łyżeczki kawy (ewentualnie dodaj tez cukier). Następnie dolej do niej przegotowaną wodę i zacznij potrząsać. Kiedy całość się zapieni, dodaj do napoju kostki. Tak przygotowaną kawę możesz wlewać do szklanek. Na końcu dolej też zimne mleko. Jeżeli lubisz, możesz do napoju dodać słodkie dodatki, np. gałkę lodów, cynamon, wiórki czekolady lub likier alkoholowy. Wierzch można oczywiście udekorować bitą śmietaną. Kawa mrożona świetnie smakuje z ciasteczkami lub z szarlotką.

Kawa mrożona w wersji light

Każdy z nas ma nieco inną wizję kawy mrożonej. Pamiętajmy, że nie jest konieczne dodawanie mleka, lodów lub syropów. Tego typu smakołyki mają sporo kalorii. Jeżeli dbamy o szczupłą sylwetkę, można postawić na przygotowanie dietetycznej kawy mrożonej. Zamiast mleka tłustego użyj chudego, np. 0,5%. Żeby bardziej podnieść smak napoju możesz skorzystać z dietetycznych dodatków, np. z cynamonu, kardamonu, imbiru, suszonych owoców lub niskosłodzonego dżemu. Nie musisz używać cukru, żeby dodać trochę słodyczy do napoju. Z powodzeniem możesz wykorzystać miód.

Kawa mrożona – tradycja grecka

Mało kto z nas wie, że kawa mrożona, zwana kawą frappe, pochodzi z Grecji. W Atenach napój ten traktuje się z dużą czcią. Co ważne, Grecy uwielbiają kawę mrożoną w rozmaitych wersjach. Nie ma jednej królującej kultowej postaci kawy frappe. Napój został wymyślony podczas targów w Salonikach w latach 50. ubiegłego wieku. Wówczas jeden z wystawców Dimitrios Vakondios postanowił napić się kawy. Nie miał jednak do dyspozycji wrzątku. Użył więc zimnej wody i shakera – żeby rozpuścić składniki i połączyć je ze sobą. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Po latach kawa frappe zaczęła być popularna w całej Europie.