×

Jak zrobić nachosy?

Nachosy to bardzo popularne chrupki, które je się ze specjalnymi sosami. Chipsy tego rodzaju mają charakterystyczny, trójkątny kształt. W jaki sposób wykonuje się takie smakołyki? Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane zadanie. Zaskocz swoich znajomych i podaj im domowe nachosy!

Przekąska meksykańska

Nachosy stanowią nieodłączny element kuchni meksykańskiej. To przekąska, którą bardzo często podaje się na ciepło z serem żółtym lub z serem fondue. Chrupki świetnie smakują także z guacamole, dippami (np. czosnkowym) lub meksykańską salsą. Niektórzy uwielbiają jeść nachosy z ketchupem. Część z nas podaje tego rodzaju chrupki do piwa. W ostatnim czasie meksykański przysmak zaczął konkurować z popcornem, ponieważ świetnie smakuje podczas oglądania filmu.

Domowej roboty nachosy są nie tylko smaczniejsze, ale także o wiele zdrowsze i tańsze niż sklepowe odpowiedniki. Warto zauważyć, że w domu można przygotować chipsy o dowolnym smaku. Twoje samodzielnie zrobione nachosy mogą być bardziej słone lub ostre. Wszystko zależy od twojej wyobraźni i smaku.

Jak zrobić nachosy?

Na ciasto będziesz potrzebować 6 łyżek mąki pszennej, 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej, 50 ml ciepłej wody i przyprawy do smaku – np. sól, pieprz, chilii, granulowany czosnek lub słodką paprykę.

Wysyp mąkę na stolnicę i dodaj do niej odrobinę soli. Zagnieć ciasto razem z wodą. Masa musi być sprężysta i jednolita. Po wyrobieniu ciasta przykryj je ściereczką i odstaw do lodówki na ok. 20 minut. Kiedy upłynie ten czas, podziel masę na kilka części. Każdą z nich należy rozwałkować (podsypując mąką) do grubości 5 mm i pokroić na małe trójkąty.

Nachosy posyp ulubionymi przyprawami i usmaż na rozgrzanej patelni. Co ważne, do smażenia nie powinno się używać oleju. Gdy tylko jedna strona się zarumieni, przewróć chrupka do góry nogami.

jak zrobić nachosy

Nachosy z tortilli

Chrupki możesz też wykonać nieco inaczej. Nie musisz zagniatać i smażyć ciasta. Wystarczy, że w sklepie kupisz 4-6 sztuk tortilli. Nadadzą się zarówno kukurydziane, jak i pszenne produkty. Przygotuj też łyżkę oleju i ulubione przyprawy. Możesz wybierać spośród: papryki, soli, curry, pieprzu, chilli.

Każdą tortillę posmaruj dokładnie olejem – ale tylko z jednej strony! Następnie posyp je ulubionymi przyprawami. Później ułóż wszystkie tortille na sobie. Strona z olejem musi być zawsze na wierzchu (niech stykają się ze sobą). Następnie wykrój z nich trójkąciki w odpowiednim rozmiarze.

Tak przygotowany smakołyk włóż do piekarnika (na blaszcze wyłożonej papierem pergaminowym, ewentualnie natłuszczonej masłem). Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut. Jeżeli lubisz, możesz dodać do nich odrobinę sera żółtego.

Jeśli chcesz, żeby nachosy były wyjątkowo chrupkie, przygotuj je na głębokim oleju. Wrzucaj je partiami i czekaj, aż nabiorą głębokiej, złocistej barwy.

Nachosy a kalorie

Nachosy nie są niestety zbyt zdrową przekąską. Jeżeli dbasz o linię, lepiej zrezygnuj z kalorycznych dodatków. Zamiast sera, tłustych sosów lub dippów posyp chrupki przyprawą. Nie jedz także całej miski – wystarczy, że dla smaku spróbujesz kilku chipsów.

 

Wybrane dla Ciebie

makaronowe chipsy z serowym sosem

Makaronowe chipsy z sosem serowym

Makaronowe chipsy z sosem serowym to prawdziwy hit Tik Tok’a. Dzisiaj pokażemy Ci, jak w szybki i prosty sposób przygotujesz go w swoim domu 😍 Kultową przekąskę przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips. Zobacz także: Żeberka pod pomidorami

domowe chipsy z jabłek

Domowe chipsy z pieczonych jabłek

Domowe chipsy z pieczonych jabłek to idealny przepis na jesienną przekąskę. Do tego są mega proste w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? Nasze chipsy powstały przy pomocy robota kuchennego marki Philips. Zobacz także: Tarta z pomidorowymi kwiatkami

Salsa pomidorowa z nachosami

Salsa pomidorowa z nachosami to nasza propozycja na sylwestrową przekąskę w wydaniu fit. Takiej kombinacji nie sposób powiedzieć nie! W przygotowaniu pysznej salsy pomidorowej pomógł nam robot kuchenny marki Philips. Zobacz także: Zielony koktajl na przejedzenie

ziołowa polenta

Ziołowa polenta z grillowanymi dodatkami

Ziołowa polenta z grillowanymi dodatkami to nasza najnowsza propozycja walki z szarą i burą pogodą. Kolorowe danie we włoskim klimacie skutecznie pomoże przetrwać nawet najgorszą zimę ? W przygotowaniu dzisiejszego dania pomógł nam grill marki Philips. Zobacz także: Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami

Ulubiony dodatek do dań, czyli jak zrobić masło czosnkowe?

Kiedy nadchodzi sezon grillowy, trudno wyobrazić sobie większość dań przyrządzanych na ogniu bez pysznych dodatków. Dlatego dziś odpowiem na pytanie: jak zrobić masło czosnkowe? Ketchup i musztarda to podstawowe, ale jednocześnie pospolite składniki. Najlepszy smak wielu potraw zawdzięczamy właśnie dzięki masłu czosnkowemu. Jeśli więc kochasz ten produkt, zrób go sama. Przepis jest bardzo prosty, a Ty […]

dania z indyka

10 przepisów na dania z indyka. Idealne propozycje obiadowe

W moim kolejnym zestawieniu znajdziesz ciekawe dania z indyka, którym nie sposób odmówić. Ciekawe, oryginalne i pyszne jednocześnie! Nie przedłużam więc i od razu przechodzę do sedna ? #1 Rolada z indyka w orzechowej panierce Zaczynamy od pysznej rolady, w której oprócz mięsnych kąsków znajdziesz same rarytasy! Ślinka cieknie od samego patrzenia ? #2 Szynka z […]