PrzepisDo ciasta na naleśniki nie wlewaj mleka, jest lepszy patent. Wychodzą puszyste jak chmurka

Do ciasta na naleśniki nie wlewaj mleka, jest lepszy patent. Wychodzą puszyste jak chmurka

Naleśniki bez mleka- Pyszności; Foto Canva
Naleśniki bez mleka- Pyszności; Foto Canva
Ewa
03.10.2022 16:42, aktualizacja: 06.05.2023 20:00

Jak zrobić najbardziej puszyste naleśniki bez mleka? Sprawdzony przepis na delikatne i smaczne ciasto do naleśników bez laktozy

Oto #TopWP. Przypominamy najlepsze materiały ostatnich miesięcy.

Ciasto bez laktozy

W lodówce brakuje mleka, a Tobie zamarzyły się naleśniki? A może po mleku źle się czujesz i szukasz alternatywy? Mamy dla Ciebie przepis na idealnie puszyste, delikatne naleśniki bez ani grama mleka. Potrzebujesz zaledwie trzech składników, żeby stworzyć idealne placki.

Zamienniki mleka

Chociaż możesz przygotować naleśniki kompletnie bez dodatku nabiału, to możesz również sięgnąć po zamiennik. Mleczną alternatywą jest użycie jogurtu naturalnego lub greckiego. Rozcieńcz go z wodą przed dodaniem do ciasta 2/3 jogurtu i 2 łyżki wody to 1 szklanka mleka. Możesz sięgnąć również po śmietankę kremówkę. Ją również rozcieńcz z wodą (pół szklanki śmietanki+pół szklanki wody).

Jeśli szukasz wegańskiej alternatywy, to świetnie sprawdzą się wszelkie napoje roślinne: mleko sojowe, migdałowe czy kokosowe. Pamiętaj jednak, aby sprawdzić, czy są one słodzone- w przeciwnym wypadku mogą nie pasować do wytrawnego farszu. Mleko kokosowe świetnie sprawdzi się jako zamienniki mleka do naleśników na słodko. Nada im delikatnie kokosowy smak.

Naleśniki bez mleka- Pyszności
Naleśniki bez mleka- Pyszności

Naleśniki bez mleka

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

W misce połącz ze sobą mąkę, wodę oraz jajka. Dodaj łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli. Jeśli chcesz podać naleśniki ze słonym nadzieniem — pomiń dodatek cukru. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na 30 minut, żeby dobrze odpoczęło. Po tym czasie rozsmaruj odrobinę oliwy na patelni przy pomocy ręcznika kuchennego. Dobrze rozgrzej powierzchnię i wylej porcję ciasta. Smaż na średniej mocy z obu stron, aż naleśniki się zarumienią.

Serwuj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Naleśniki bez mąki- Pyszności
Naleśniki bez mąki- Pyszności

Dla głodnych ciekawych rozwiązań prezentujemy film na naszym kanale YouTube, z którego dowiesz się, jak zrobić naleśniki z jakiem, szynką i serem:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także