Jak zrobić ogórki po kozacku? Zaskakują aż dwoma cudnymi dodatkami

Domowe ogórki w słoikach to prawdziwa bomba zdrowia i smaku. Sezon na ogórki powoli się rozkręca, więc to dobry czas, żeby zaopatrzyć domową spiżarnię w pyszne weki. Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na ogórki po kozacku. Dzięki dokładnym proporcjom uzyskasz idealnie słone i chrupiące ogórki. Sprawdź jak je zrobić krok po kroku.

Ogórki po kozacku – składniki

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • niepełna szklanka cukru
  • 3 niepełne łyżki soli, kamiennej niejodowanej
  • 5 łyżek musztardy

Składniki na jeden słoik (ok. 750 ml)

  • niepełna łyżeczka gorczycy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku, przecięte na pół, obranego
  • dwa baldachy kopru (lepsze są suchsze)
  • około 7 plasterków  obranej marchewki
  • ogórków, tyle ile wejdzie (najlepsze są małe, duże mogą być przecięte na pół)
ogórki po kozacku?

Ogórki kiszone – Pyszności; Foto: Canva

Sposób przygotowania ogórków:

Na początek dobrze wyparz słoiki i dokładnie wytrzyj. Wyparzanie słoików to bardzo ważny etap podczas produkcji domowych przetworów. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych drobnoustrojów i bakterii. Dzięki temu przedłużamy żywotność naszych przetworów. Następnie na dnie umieść: koper, marchew, czosnek, ziele angielskie i gorczycę. Kolejnym krokiem jest zrobienie zalewy. Umieść wszystkie składniki w garnku, które zostały wymienione. Całość gotuj ok. 5 minut. Następnie do słoików powkładaj ciasno ogórki i zalej je gorącą zalewą. Natychmiast zakręć słoiki, odstaw do góry dnem i w takiej pozycji odstaw do całkowitego wystudzenia.

ogórki po kozacku?

Ogórki po kozacku- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Zalety żywności fermentowanej

Ogórki to taki produkt, który można wykorzystać na rozmaite sposoby w naszej kuchni. Jako przekąskę, element jakiegoś dania albo dodatek do kanapek. Latem w naszym kraju możemy dostać ogórki na wyciągnięcie ręki, są niedrogie i łatwo dostępne. Warto zatem wykorzystać tę okazję, żeby przygotować domowej roboty przetwory.

Żywność fermentowana jest bardzo cenna dla naszego przewodu pokarmowego. Jest źródłem bakterii probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Ogórki kiszone pomogą nam zadbać o zdrowie jelit i wzbogacą naszą naturalną mikroflorę jelitową, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego.

Jeśli zostały Ci jakieś ogórki, przygotuj naszą pyszną sałatkę:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×