in

Jak zrobić pesto?

Pesto to tradycyjny sos, którego receptura pochodzi z Genui w północno-zachodnich Włoszech. W swojej podstawowej wersji jego głównym składnikiem jest bazylia. To doskonały sos do makaronów lub kanapek. Jak go wykonać?

Pesto – najważniejsze informacje

Pesto zwyczajowo wykonuje się w marmurowym moździerzu. Prócz bazylii, na sos składa się również oliwa z oliwek, parmezan, orzeszki piniowe oraz sól. Jak łatwo zauważyć, wszystkie te składniki są uprawiane tradycyjnie we Włoszech. Obok spaghetti i pizzy jest to jeden z symboli tego słonecznego kraju.

Składniki na pesto

Jeśli nigdy nie miałeś okazji spróbować tego przysmaku, to warto zacząć od klasycznego pesto na bazie bazylii.
Do wykonania tej potrawy będziesz potrzebował: 30 gram orzeszków piniowych, 50 gram startego parmezanu (jeśli nie masz pod ręką parmezanu, możesz go zastąpić również innym twardym włoskim serem np. grana padano), 10 dorodnych gałązek świeżej bazylii, 10 łyżek stołowych oliwy z oliwek,1 duży lub 2 małe ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.

jak zrobić pesto

Sposób przygotowania

Tradycyjne pesto powinno wykonywać się w moździerzu. Jeśli jednak go nie posiadasz, z powodzeniem możesz użyć blendera. Bazylię, czosnek, parmezan i orzeszki piniowe należy drobno pokroić i dodać do moździerza. Jeżeli na tym etapie do całości dosypiesz grubo mielonej soli, będzie ci dużo łatwiej utrzeć masę. Podczas rozdrabniania wszystkich składników, należy stopniowo dodawać oliwę aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na końcu pesto doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany sos możesz użyć od razu lub przełożyć do słoiczka i odstawić do lodówki.

Bardzo ciekawą odmianą będzie zamienienie w tym przepisie bazylii na rukolę (lub pietruszkę), a orzeszków piniowych na migdały. Warto korzystać z różnorodnych pomysłów. Dzięki temu uzyskamy pyszny dodatek wielu potraw, który na pewno zaskoczy swoim smakiem.

Czerwone pesto, czyli pesto rosso

Drugą, nieco mniej popularną wersją tej potrawy, jest pesto czerwone. Wykonuje się je z suszonych pomidorów. Jest ono znacznie bardziej popularne na południu Włoch. Powszechnie uznaje się, że rosso wywodzi się z Sycylii.

Aby przygotować tego typu sos będziesz potrzebował: 7 suszonych pomidorów, 30 gram orzeszków piniowych, 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku, 50 gram startego parmezanu lub innego twardego włoskiego sera, 15 listków bazylii, 6 łyżek stołowych oliwy, sól i pieprz do smaku.

Do pesto rosso musisz też dodać prażonych orzeszków piniowych. Najlepiej zrobić je samemu w domu. Orzeszki wystarczy wsypać na patelnię bez dodatku tłuszczu i podsmażać je przez kilka minut, aż do uzyskania złocistego koloru. Należy energicznie mieszać całość, uważając, żeby nasze orzeszki się nie przypaliły.

Starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, prażone orzeszki piniowe, bazylię, oliwę oraz suszone pomidory dodaj do blendera i zmiksuj na zimno. Możesz to wykonać również za pomocą moździerza, będzie to jednak znacznie bardziej kłopotliwe i pracochłonne. Po zblendowaniu dodaj sól i pieprz do smaku, a jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta dolej oliwy. Gotowe!