in

Jak zrobić pierogi z idealnym ciastem

Pierogi można przygotować w wersji smażonej, gotowanej a nawet pieczonej. Najpopularniejsze są ruskie, z jagodami albo z serem. Często kojarzą się nam z dzieciństwem, ale jak zrobić pierogi, żeby farsz nie wypływał a ciasto nie było zbyt grube? Mamy dla Was kilka praktycznych wskazówek.

Pierogi – kilka ciekawostek na początek

W zależności od użytego ciasta, pierogi można ugotować w wodzie, upiec lub usmażyć na głębokim tłuszczu, jak robi się w przypadku pączków. W najprostszym przepisie na ciasto pierogowe wykorzystuje się mąkę, szczyptę soli i przegotowaną wodę. Bardzo często spotyka się również przepisy, w których wykorzystuje się dodatkowo jajka, masło, oliwę, a nawet proszek do pieczenia.

Co ciekawe na Litwie do ciasta dodaje się sok z cebuli po wcześniejszym przegotowaniu. Taki dodatek będzie pasował do mięsnej wersji pierogów.

Najważniejsze jednak, żeby ciasto było właściwie wyrobione. Pod koniec wygniatania powinno być elastyczne i miękkie. Zwróć uwagę na to, czy dobrze się skleja i formuje. Pamiętaj, że pierogi po napełnieniu farszem należy skleić, a podczas dalszej obróbki woda nie może dostać się do środka.

Ciasto po wyrobieniu musi trochę odpocząć – włóż je pod czystą ścierkę i zostaw na parę minut. Koniecznie musi być zakryte, inaczej może wyschnąć. Nawet kiedy odcinasz kawałek do rozwałkowania pozostałe ciasto powinno być całe czas nakryte.

Jeśli masz już idealnie wyrobione ciasto, czas przejść do faszerowania i formowania pierogów – koniecznie przeczytaj wszystkie wskazówki jak zrobić pierogi.

jak zrobić pierogi

Jaki farsz wybrać do pierogów?

Podobnie, jak w przypadku innych faszerowanych potraw, czyli naleśników i krokietów, skład farszu może być bardzo urozmaicony. W wakacje postaw na pierogi z owocowym wypełnieniem – z truskawkami, z jagodami albo z jabłkami. Pierogi na słodko można przygotować także z serem. Wegetarianie mogą przyrządzić farsz ze szpinaku, z kapustą i grzybami lub z bobem.

Nie można też zapominać o klasycznej wersji pierogów – ruskie podawane z podsmażoną cebulką i boczkiem czy leniwe z twarogiem, cukrem i śmietaną.

Najważniejsze jest to, aby farsz nie miał zbyt wodnistej i twardej konsystencji. Najlepiej uformować z niego niewielką kulką, jeśli sprawia Ci to trudność, możesz mieć problem z późniejszym lepieniem pierogów. Szczególnie przy pierogach z mięsem trzeba uważać, aby farsz nie miał w sobie zbyt dużo sosu. Sklejając pierogi uważaj, żeby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi, bo wtedy rozkleją się podczas gotowania.

Jak zrobić pierogi?

Po rozwałkowaniu ciasta należy wyciąć mniejsze kółka – zrób to przy użyciu szklanki. Innym sposobem, trochę trudniejszym, jest uformowanie wałka z ciasta, odcinanie 1 cm kawałków i lepienie placka w dłoni. Jak już wcześniej pisaliśmy najlepiej zrobić kulki z nadzienia i nakładać je na ciasto.

Gotowe pierogi układaj oddzielnie na stolnicy posypanej mąką, także przykryj je ściereczką.

Pierogi najczęściej gotuje się w osolonej wodzie. Nie wrzucaj zbyt dużej ilości na jeden raz. W ten sposób ostudzisz wodę, a pierogi mogą się ze sobą posklejać. Po wrzuceniu pierogów zamieszaj delikatnie w garnku, gotuj je przez 5 minut od wypłynięcia. Zwróć uwagę, że czas gotowania zależy od grubości ciasta.

Pierogi z jagodami, owocami lub z serem podawaj ze słodką śmietanką. Ruskie z cebulką i boczkiem, pierogi z mięsem z kwaśna śmietaną i podsmażoną cebulkę, a leniwe z cukrem.

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania: