Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto i na tort

Jaki jest najsmaczniejszy deser na świecie? Czekolada pod każdą postacią. Z tak słodkim akcentem najlepiej smakują rozmaite wypieki, lody i…kawa. To idealne remedium na smutek i złamane serce. Ale czekolada nie musi być nudną tabliczką. Wystarczy, że przemienisz ją w gęstą masę, którą ozdobisz ulubione ciasto, a odkryjesz nowe kompozycje smakowe i nowe oblicze czekolady. Chcesz wiedzieć jak zrobić pyszną polewę czekoladową? Zerknij do naszego poradnika!

Krótka historia czekolady
Zanim skupimy się na przepisach, wybierzemy się w krótką podróż w czasie i odkurzymy historię czekolady. Zdaniem uczonych słodki przysmak ma około czterech tysięcy lat. Kto wie, może nawet więcej. Dawno, dawno temu kakao było walutą w kulturze Majów i Azteków. Na tym jednak nie koniec. Starożytne plemiona przygotowywały z ziaren kakaowca, chilli i wanilii trunek pity w trakcie rytuałów. Płynny smakołyk cieszył się także mianem afrodyzjaku, napoju bogów i napoju energetycznego.


Pierwszym Europejczykiem, który miał przyjemność skosztować czekolady, był Krzysztof Kolumb. Gorzki napój nie zachwycił podróżnika. Wiele lat później, za sprawą Ferdynanda Cortésa szukającego legendarnego Eldorado, ziarna kakaowca pojawiły się na hiszpańskim dworze. Podobnie jak Kolumba, pikantny napój nie zachwycił Hiszpan. Hitem stała się receptura ulepszona przez mnichów. Warto podkreślić, że była ona pilnie strzeżona. Za ujawnienie sekretnego przepisu bądź wywiezienie ziaren kakaowca groziła wówczas kara śmierci. I tak sławę zyskało gorące kakao podawane z cukrem, anyżem i cynamonem.


Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto
Czekolada smakuje cudownie pod każdą postacią, dlatego nie może jej zabraknąć na twoim ulubionym cieście. Gotowa na kulinarne eksperymenty? Ponieważ nie istnieje jeden uniwersalny przepis, zamieszczamy kilka do wyboru. Z pewnością znajdziesz ten, który podbije twoje podniebienie.
Gęsta i błyszcząca polewa czekoladowa na ciasto


Składniki:
3-4 łyżki ciemnego kakao
pół kostki margaryny
pół szklanki cukru
3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
1/2 łyżeczki żelatyny


Przygotowanie:
Żelatynę zalej dwiema łyżkami wody, dokładnie wymieszaj. W rondelku rozpuść margarynę, dodaj cukier, doprowadź składniki do wrzenia. Po zagotowaniu wrzuć kakao. Zmniejsz płomień, mieszaj do uzyskania aksamitnej konsystencji. Czas na żelatynę. Połącz składniki i dodaj mleko. Zawartość rondelka wymieszaj energicznym ruchem. Chwilę pogotuj, po czym zdejmij z kuchenki.


Jeśli polewa okaże się zbyt rzadka, dodaj kolejną łyżkę kakao. W przypadku polewy zbyt gęstej należy dodać odrobinę wody. Gdy pojawi się rozwarstwienie tłuszczu, polewę uratujesz odrobiną zimnej wody.
Polewa ekspresowa z czekolady


Nie zawsze jest czas na zabawę przy garnkach. Co wtedy? Wtedy skorzystaj z przepisu na ekspresową polewę.
Potrzebujesz:
100 g gorzkiej czekolady
łyżkę oleju kokosowego
Wykonanie:
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, a następnie wraz z olejem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wymieszaj. Udekoruj polewą ciasto.
Czekoladowa polewa bez gotowania
Składniki:
1 łyżeczka kakao
6 łyżek cukru pudru
ok. 2 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Do miseczki wrzuć kakao i cukier puder. Dodawaj po łyżeczce wrzątku, ucierając polewę aż do momentu połączenia składników. Wodę należy wlewać powoli. Dzięki temu polewa wyjdzie gęsta i jednolita.
Zdrowa polewa z kakao
Składniki:
1-2 łyżki ciemnego kakao
5 łyżek powideł śliwkowych
Wykonanie:
Powidła ucieraj z kakao, tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Nakładaj na ciasto. Jedz ze smakiem!
Jak zrobić polewę czekoladową na tort
Ta polewa wspaniale komponuje się z tortem, pączkami i babkami. Szybko tężej, niebiańsko smakuje i ma niesamowicie kremową konsystencję. Jeśli chcesz uzyskać twardszą strukturę, dodaj więcej cukru pudru. Czego potrzebujesz? Oto lista niezbędnych składników:
3 łyżki kakao,
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody
30 g masła
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Jak zrobić polewę czekoladową na tort? To niezwykle proste zadanie. I gwarantujemy, że nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych, aby we własnej kuchni wyczarować pyszną masę.
Przygotuj mały rondelek, a następnie rozpuść w nim masło. Płynna konsystencja to znak, że czas dodać kolejne składniki. Przy cukrze warto zachować spokój i wsypywać go stopniowo, sprawdzając jakość polewy. Kolejnym krokiem jest połączenie pozostałych składników i dokładne ich wymieszanie. Polewa powinna być apetycznie aksamitna. Chcesz, by masa była rzadsza? Dodaj więcej wody i dokładnie wymieszaj całość. Potrzebujesz polewy podobnej do lukru? Jak wspominaliśmy wyżej, zwiększ dawkę cukru pudru.
I na koniec kilka porad jak zrobić domowe, egzotyczne polewy czekoladowe z czekolady.
Przygotowanie białej polewy na tort jest banalnie proste — wystarczy rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Wielkich umiejętności nie wymaga także zrobienie czekoladowej polewy z cytrusową nutą. To fajny patent na oryginalny smak i zachwyt gości. Wystarczy kilka kropel olejku do ciast, otarta skórka z cytrusów (cytryny, grejpfruta, pomarańczy), bądź odrobina soku z cytryny dodana do gotowej polewy — i gotowe!
Chcesz przygotować polewę z alkoholem? Dodaj łyżkę spirytusu lub dwie łyżki likieru. Twój tort z pewnością zachwyci gości.
Komentarze