in

Jak zrobić popcorn, aby wyszedł perfekcyjny za każdym razem

Jeśli nie wiesz jak zrobić popcorn, aby był idealny w 100%, ten artykuł powstał z myślą o Tobie.

Nie wiem jak Ty, ale ja mam ogromną słabość do popcornu. Mogłabym jeść go na okrągło, zwłaszcza podczas piątkowego maratonu filmowego.

A czy wiesz, że wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować perfekcyjną przekąskę w zaciszu własnego domu?

Sekretem na idealny popcorn podzielił się amerykański kulinarny autorytet Alton Brown. Jak się okazuje kluczem do sukcesu jest metalowa miska i folia aluminiowa!

jak zrobić popcorn

Bolton zwraca uwagę na kształt miski, podkreślając:

„…olej i nieotwarte ziarna zbierają się na dnie, gdzie ciepło jest największe, podczas gdy trzaskające ziarna wznoszą się na bok z dala od ciepła”

Tym samym trik ten skutecznie zapobiega przypalaniu się popcornu.

Jak więc postępować, aby uzyskać zamierzony efekty?

  1. Na początku połącz w dużej metalowej misce olej, ziarenka popcornu oraz sól.
  2. Następnie przykryj kuchenne urządzenie folią aluminiową, po czym zrób w niej kilka otworów przy pomocy nożyczek. Dzięki czemu uwolnisz gromadzącą się w środku parę.
  3. Brown umieszcza miskę bezpośrednio nad palnikiem, korzystając ze szczypiec do podtrzymania garnka.
  4. Cały czas potrząsaj miską. I po kilku minutach popcorn będzie gotowy!
  5. Zanim go podasz, poczekaj chwilę, bo miska z pewnością będzie nagrzana.

jak zrobić popcorn

I co myślisz o tym triku? Wykorzystasz go w przyszłości?

Zobacz także: Jak przechowywać chleb w kuchni, aby posłużył nam na dłużej