Jak zrobić popcorn, aby wyszedł perfekcyjny za każdym razem

Jeśli nie wiesz jak zrobić popcorn, aby był idealny w 100%, ten artykuł powstał z myślą o Tobie.

Nie wiem jak Ty, ale ja mam ogromną słabość do popcornu. Mogłabym jeść go na okrągło, zwłaszcza podczas piątkowego maratonu filmowego.


A czy wiesz, że wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować perfekcyjną przekąskę w zaciszu własnego domu?
Sekretem na idealny popcorn podzielił się amerykański kulinarny autorytet Alton Brown. Jak się okazuje kluczem do sukcesu jest metalowa miska i folia aluminiowa!


Bolton zwraca uwagę na kształt miski, podkreślając:
„…olej i nieotwarte ziarna zbierają się na dnie, gdzie ciepło jest największe, podczas gdy trzaskające ziarna wznoszą się na bok z dala od ciepła”
Tym samym trik ten skutecznie zapobiega przypalaniu się popcornu.


Jak więc postępować, aby uzyskać zamierzony efekty?
- Na początku połącz w dużej metalowej misce olej, ziarenka popcornu oraz sól.
- Następnie przykryj kuchenne urządzenie folią aluminiową, po czym zrób w niej kilka otworów przy pomocy nożyczek. Dzięki czemu uwolnisz gromadzącą się w środku parę.
- Brown umieszcza miskę bezpośrednio nad palnikiem, korzystając ze szczypiec do podtrzymania garnka.
- Cały czas potrząsaj miską. I po kilku minutach popcorn będzie gotowy!
- Zanim go podasz, poczekaj chwilę, bo miska z pewnością będzie nagrzana.


I co myślisz o tym triku? Wykorzystasz go w przyszłości?
Zobacz także: Jak przechowywać chleb w kuchni, aby posłużył nam na dłużej


Komentarze