NewsyJak zrobić popcorn, aby wyszedł perfekcyjny za każdym razem
Jak zrobić popcorn, aby wyszedł perfekcyjny za każdym razem
Frania
29.03.2019 10:40, aktualizacja: 30.07.2019 10:25Jeśli nie wiesz jak zrobić popcorn, aby był idealny w 100%, ten artykuł powstał z myślą o Tobie.
Nie wiem jak Ty, ale ja mam ogromną słabość do popcornu. Mogłabym jeść go na okrągło, zwłaszcza podczas piątkowego maratonu filmowego.
A czy wiesz, że wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować perfekcyjną przekąskę w zaciszu własnego domu?
Sekretem na idealny popcorn podzielił się amerykański kulinarny autorytet Alton Brown. Jak się okazuje kluczem do sukcesu jest metalowa miska i folia aluminiowa!
Bolton zwraca uwagę na kształt miski, podkreślając:
Tym samym trik ten skutecznie zapobiega przypalaniu się popcornu.
Jak więc postępować, aby uzyskać zamierzony efekty?
- Na początku połącz w dużej metalowejmisce olej, ziarenka popcornu oraz sól.
- Następnie przykryj kuchenne urządzenie folią aluminiową, po czym zrób w niej kilka otworów przy pomocy nożyczek. Dzięki czemu uwolnisz gromadzącą się w środku parę.
- Brown umieszcza miskę bezpośrednio nad palnikiem, korzystając ze szczypiec do podtrzymania garnka.
- Cały czas potrząsaj miską. I po kilku minutach popcorn będzie gotowy!
- Zanim go podasz, poczekaj chwilę, bo miska z pewnością będzie nagrzana.
I co myślisz o tym triku? Wykorzystasz go w przyszłości?