PoradyJak zrobić puree z dyni? To prostsze niż myślisz!

Jak zrobić puree z dyni? To prostsze niż myślisz!

Jak zrobić puree z dyni? To prostsze niż myślisz!
Frania
24.10.2019 12:40, aktualizacja: 18.09.2023 12:58

Już za chwilę dowiesz się jak zrobić puree z dyni w domowym zaciszu. Ta wiedza z pewnością okaże się przydatna, zwłaszcza jesienią, kiedy wykorzystujemy sporo przepisów z tym warzywem.

I jeśli myślisz, że cały proces jest skomplikowany i mega długi, mam dla Ciebie kolejną dobrą wiadomość. Przygotowanie puree z dyni to bułka z masłem, dlatego od razu zabieramy się do działania!

Obraz

Potrzebne składniki:

  • dynia
  • oliwa z oliwek
  • papier do pieczenia
  • forma do pieczenia

Puree z dyni - krok po kroku:

  1. Podziel dynię na mniejsze kawałki.
  2. Następnie usuń dokładnie wszystkie pestki z warzywa.
  3. Ułóż kawałki dyni w formie do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Polej delikatnie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Po wizycie w piekarniku wnętrze dyni powinno być miękkie.
  5. Upieczone kawałki dyni obierz ze skórki. Po czym zblenduj.
  6. I puree z dyni jest już gotowe!

Dynia w takiej formie sprawdzi się zarówno przy pracy nad pysznym obiadem, jak i przygotowaniem deseru, czy też ciasta.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także