Wirtualna Polska

10 podstawowych zasad perfekcyjnego risotto. Nie popełnisz gafy!

10 podstawowych zasad perfekcyjnego risotto. Nie popełnisz gafy!

Jeśli zastanawiałaś się kiedykolwiek jak zrobić risotto, aby było perfekcyjne pod każdym względem, ten artykuł powstał z myślą o Tobie.

Wirtualna Polska

Już za chwilę dowiesz się, co trzeba zrobić, aby przygotować idealny posiłek za każdym razem. Bierzemy się do pracy!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#1 Upewnij się, że kupiłaś właściwy ryż

ryż do risotto

Składniki to podstawa, dlatego powinnaś kupić odpowiedni ryż, który nadaje się do tego typu dania. Na szczęście na rynku jest wiele marek, które oferują swoim klientom właśnie ryż do risotto.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Ryż do risotto powinien być krótkoziarnisty, owalny lub podłużny, z wysoką zawartością skrobi. Dzięki tym czynnikom otrzymasz kremową kompozycję!

#2 Użyj dużego garnka

jak zrobić risotto

Podczas gotowania risotto, ryż podwoi swoją objętość, dlatego pamiętaj, że musisz zapewnić mu odpowiednie warunki do wzrostu. W tym przypadku podstawą jest duży garnek.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#3 Porządek jest kluczowy

risotto

Aby risotto wyszło idealne, musisz działać etapowo. Po pierwsze, zacznij od podsmażenia na oliwie cebulki, aby była zarumieniona. Następnie dodaj czosnek oraz przyprawy. Dopiero po kilku minutach kiedy smaki i aromaty się ze sobą zmiksują, dodaj ryż.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#4 Ryż masz opiekać, a nie spalić

Opiekanie ryżu powinno trwać 1-2 minuty. Pamiętaj, aby nie przesadzić w tym przypadku, bo możesz spalić ryż i wyjdzie totalna klapa.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#5 Odrobina wina wzbogaci smak risotto

wino do risotto

Nie ma tu co przedłużać, ważne abyś pamiętała, że wino należy dodać przed bulionem. Jeśli nie lubisz tego typu trunków, zawsze możesz dodać sok z cytryny.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#6 Zamiast wody postaw na bulion

bulion

I w tym przypadku możesz użyć zarówno bulionu drobiowego, jak i warzywnego. Doda on potrawie cudownych smaków, które z pewnością wzbogacą i podkręcą efekt końcowy.

#7 Proporcje mają ogromne znaczenie

proporcje

Jak w każdym przepisie powinnaś przestrzegać określonych proporcji. I tu na jedną szklankę ryżu, powinnaś użyć 3-4 szklanki bulionu.

Oczywiście bulion dodawaj stopniowo i mieszaj całość co jakiś czas.

#8 Bulion musi być gorący

Nie możesz dodać do rozgrzanego garnka zimnego bulionu. Jeśli tak zrobisz, schłodzisz wszystkie składniki, przez co spowolnisz proces gotowania.

Dlatego dodając bulion do ryżu, pamiętaj, aby miał on odpowiednią temperaturę.

#9 Ryż powinien być al dente

risotto

Cały proces gotowania risotto powinien trwać ok. 20-25 minut. Konsystencja potrawy powinna być kremowa.

I tu możesz wykorzystać małą sztuczkę. Przeciągnij przez dno garnka drewnianą łyżkę. Jeśli potrwa powoli zapełnia powstałą lukę i wraca „na swoje miejsce”, to znak, że jest gotowa.

#10 Nie zapomnij o parmezanie

parmezan

Ser w tym przypadku to taka „wisienka na torcie”, dlatego zawsze o niej pamiętaj.

I to wszystko! Już wiesz jak zrobić risotto, aby było perfekcyjne!

Zobacz także: Miękkie i soczyste mięso pieczone w zasięgu ręki


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×