Jak zrobić rosół wskazówki
Kategorie Zupy

Jak zrobić rosół? Abc najsłynniejszej polskiej zupy

Nie odbędzie się bez niego żadne wesele, w wielu domach co niedzielę pojawia się na stole. Rosół jest niezagęszczoną zupą, którą stanowi rozgrzewający i nieraz przywracający siły witalne bulion mięsno-warzywny. Jak zrobić rosół? Najczęściej robiony jest na bazie drobiu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać np. wołowinę. Podaje się go z makaronem i gotowaną marchewką.

Jak zrobić rosół

Jak zrobić rosół pomysły
pixabay.com

Rosół jest nie tylko uroczystym polskim daniem, ale nadaje się mu także właściwości lecznicze – wzmacnia podczas choroby i sprzyja rekonwalescencji. Wbrew powszechnej opinii, że rosół jest kaloryczny, wcale tak nie jest. Z zimnego wywaru bardzo łatwo usuniesz tłuszcz. Szklanka chudego bulionu zawiera 72 kalorie, robionego na kurze ze skórą 215. Dla porównania taka sama ilość żurku z ziemniakami będzie mieć 350 kcal. Dzięki gotowaniu w asyście włoszczyzny, rosół jest bogaty w potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, witaminę E i A oraz beta karoten. Może zapobiegać nadciśnieniu, a zawarty w nim kolagen pochodzący z kury przeciwdziała zwężaniu tętnic i korzystnie wpływa na naszą cerę.

Zapewne i Wasza babcia powtarzała, że rosół jest najlepszym lekiem na przeziębienie. Miała rację, bowiem nic nie rozgrzewa w mroźny dzień lepiej niż talerz gorącego bulionu. Rosół dostarcza niezbędnych składników odżywczych oraz wzmacnia układ odpornościowy. Co więcej, nawilża śluzówki, co oznacza złagodzenie kataru i kaszlu.
Pierwsza wzmianka o rosole w polskiej książce kucharskiej pojawiła się w 1682 roku. Rosół w oryginalnej nazwie przyrządzało się bardzo długo. Jego nazwa pochodzi od słowa rozsolić, które oznaczało sposób konserwacji mięsa polegający na obsypywaniu suszonego mięsa solą i moczeniu, a później gotowaniu w wodzie. Rozsolenie było konieczne, by zmiękczyć suszone produkty. Od rozsalania powstał słynny dzisiaj rosół.

Rosół obecny jest we wszystkich kuchniach świata, stanowi nie tylko samodzielne danie, ale jest także wykorzystywany do robienia innych np. sosów, galaretek, risotto, różnych makaronów czy pieczeni. Ciężko byłby wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez tego popularnego wywaru.

Rosół przepis

Podajemy Wam przepis na rosół na bazie mięsa wołowego i drobiowego. Co później z nim zrobić? Mięso oddzielamy od kości, możemy użyć go do sałatek, krokietów, albo podać z ulubionym sosem.

Do dzieła – jak ugotować rosół? Potrzebujesz około 600 g wołowiny (świetnie nada się antrykot, szponder wołowy albo jedno i drugie) około 1 kilograma mięsa drobiowego, 3 marchewki, 1 pora, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, pęczek natki pietruszki i posiekaną natkę do podania, kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego, pieprz, sól, opakowanie makaronu typu nitki.

Przepis na rosół

Mięso umyj i umieść w dużym garnku. Obierz marchewkę, seler i pietruszkę, przytnij korzenie pora. Koniecznie opal cebulę – wówczas rosół będzie klarowny. Cebula musi być zbrązowiała. Dodaj wszystko do garnka, wsyp liście laurowe, ziele angielskie i pęczek natki pietruszki. Całość zalej wodą i gotuj na średnim ogniu. Gdy rosół się zagotuje, ściągnij szum, czyli szarą pianę, która powstanie na jego powierzchni. Użyj zwykłej łyżki lub specjalnej cedzakowej. Dodaj sól i pieprz. Gotuj dalej na małym ogniu 1,5 do 2 godzin. Regularnie ściągaj szumy, a jeśli woda wyparuje, napełnij ją. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Rosół podajemy z makaronem nitki, kawałkiem gotowanej marchewki i posiekaną natką pietruszki.

Jak zrobić rosół przepis
pixabay.com

Czy rosół jest dla każdego? Bulionu nie zaleca się osobom chorym na reumatoidalne zapalenie stawów, kamicę nerek i dnę moczanową. Obecne w nim związki purynowe podczas trawienia ulęgają rozkładowi do kwasu moczowego, którego nadmiar we krwi może nasilić rozwój wymiennych chorób oraz doprowadzić do zaostrzenia ich objawów.