PrzepisJak zrobić sos beszamelowy?

Jak zrobić sos beszamelowy?

Jak zrobić sos beszamelowy?
Frania
08.05.2020 10:00, aktualizacja: 11.05.2020 13:34

W ramach cyklu #pysznościodpodstaw chcę pokazać Ci, jak zrobić sos beszamelowy. To jeden z podstawowych sosów, które można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów, dlatego zawsze warto mieć go pod ręką. Co więcej, jest mega prosty w przygotowaniu, dlatego nawet największy laik kulinarny z pewnością sobie z nim poradzi 😉

Zanim przejdziemy do przepisu, muszę wspomnieć, że wiele ciekawych inspiracji na wykorzystanie sosu beszamel znajdziesz na naszej stronie. Możesz łączyć go m.in. z makaronem, czy ziemniakami. I w każdym wydaniu smakuje obłędnie 😉

Sos beszamelowy - składniki

Do przygotowania sosu beszamelowego będziesz potrzebować:

Obraz
  • 50 g masła
  • 500 ml mleka
  • 50 g mąki pszennej typ 450
  • szczyptę gałki muszkatołowej
  • łyżeczkę soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu (może być również czarny pieprz)

Jak przygotować sos beszamelowy krok po kroku:

  1. Idealny sos beszamelowy przygotujesz przy pomocy patelni i rózgi kuchennej. Kluczem do sukcesu jest tutaj energiczne łączenie składników w taki sposób, aby nie powstały żadne grudki.
  2. Na rozgrzanej patelni umieść masło. Po chwili dodaj mąkę i mieszaj energicznie.
  3. Do powstałej zasmażki zacznij dodawać mleko. I tu mała porada. Do ciepłej zasmażki dodajemy zimne mleko, a do zimnej mieszanki ciepłe mleko.
  4. Gdy składniki ładnie się połączą, dodaj przyprawy i dalej energicznie mieszaj.
  5. Po kilku minutach sos zgęstnieje, wtedy możesz zdjąć go z palnika.
  6. I możesz użyć go od razu, łącząc m.in. z makaronem. Lub możesz go ostudzić i przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce ok.3-4 dni.
  7. I to wszystko. Już teraz wiesz, jak zrobić sos beszamelowy w domowym zaciszu!

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o naszym przepisie. Jaka kolejna receptura Twoim zdaniem powinna znaleźć się w naszym kąciku #pysznościodpodstaw?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także