×

Jak zrobić sos beszamelowy?

W ramach cyklu #pysznościodpodstaw chcę pokazać Ci, jak zrobić sos beszamelowy. To jeden z podstawowych sosów, które można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów, dlatego zawsze warto mieć go pod ręką. Co więcej, jest mega prosty w przygotowaniu, dlatego nawet największy laik kulinarny z pewnością sobie z nim poradzi 😉

Zanim przejdziemy do przepisu, muszę wspomnieć, że wiele ciekawych inspiracji na wykorzystanie sosu beszamel znajdziesz na naszej stronie. Możesz łączyć go m.in. z makaronem, czy ziemniakami. I w każdym wydaniu smakuje obłędnie 😉

Sos beszamelowy – składniki

Do przygotowania sosu beszamelowego będziesz potrzebować:

składniki na sos beszamelowy

  • 50 g masła
  • 500 ml mleka
  • 50 g mąki pszennej typ 450
  • szczyptę gałki muszkatołowej
  • łyżeczkę soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu (może być również czarny pieprz)

Jak przygotować sos beszamelowy krok po kroku:

  1. Idealny sos beszamelowy przygotujesz przy pomocy patelni i rózgi kuchennej. Kluczem do sukcesu jest tutaj energiczne łączenie składników w taki sposób, aby nie powstały żadne grudki.
  2. Na rozgrzanej patelni umieść masło. Po chwili dodaj mąkę i mieszaj energicznie.
    jak zrobić sos beszamelowy
  3. Do powstałej zasmażki zacznij dodawać mleko. I tu mała porada. Do ciepłej zasmażki dodajemy zimne mleko, a do zimnej mieszanki ciepłe mleko.
  4. Gdy składniki ładnie się połączą, dodaj przyprawy i dalej energicznie mieszaj.
    jak zrobić sos beszamelowy
  5. Po kilku minutach sos zgęstnieje, wtedy możesz zdjąć go z palnika.
  6. I możesz użyć go od razu, łącząc m.in. z makaronem. Lub możesz go ostudzić i przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce ok.3-4 dni.
    sos beszamelowy od podstaw
  7. I to wszystko. Już teraz wiesz, jak zrobić sos beszamelowy w domowym zaciszu!

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o naszym przepisie. Jaka kolejna receptura Twoim zdaniem powinna znaleźć się w naszym kąciku #pysznościodpodstaw?

Zobacz także: Naleśnik pieczony w piekarniku

 

Frania

Moja przygoda z Pysznościami rozpoczęła się ponad 3 lata temu. Razem z filmowcem Wojtkiem zaczynaliśmy kręcić filmiki z przepisami w małym studio z jednym aparatem, małą patelnią i garnkiem ? Od tamtego czasu staliśmy się największą społecznością kulinarną w Polsce, a miłość do gotowania zupełnie zmieniła moją ścieżkę zawodową. Przestałam być dziennikarką, która pisze o bieżących sprawach. Dyktafon i łamy gazety zamieniłam na garnki i przepisy. Tworzenie ciekawych dań i wypieków, pisanie artykułów o tematyce kulinarnej plus kontakt z wiernymi fanami, sprawia mi ogromną satysfakcję. W końcu czuję, że robię to, co kocham w 100% ❤️

Wybrane dla Ciebie

Sos beszamelowy od podstaw

W kuchni Pyszności nie brakuje przepisów na podstawowe receptury. Dziś w cyklu #pysznościodpodstaw prezentujemy pyszny i prosty w wykonaniu sos beszamelowy. Zobacz także: Na słono i słodko – czyli jak zrobić naleśniki?

zamknij