PoradyJak zrobić steka na grillu? - 12 złotych porad od Masterów BBQ

Jak zrobić steka na grillu? - 12 złotych porad od Masterów BBQ

Jak zrobić steka na grillu? - 12 złotych porad od Masterów BBQ
Ewa
29.07.2020 14:30, aktualizacja: 22.04.2022 15:43

Przygotowanie perfekcyjnego steka z grilla to zarówno sztuka, jak i... nauka. Nawet najlepsi szefowie kuchni musieli poświęcić trochę czasu na opanowanie tej umiejętności. Dziś jednak zdradzają swoje sekrety i dzielą się z Tobą swoją wiedzą, dzięki czemu możesz stać się mistrzem steków w swoim domu!

#1 Odwiedź rzeźnika

Chociaż kawałki soczystej wołowiny znajdziesz też w marketach to spróbuj odwiedzić sklep mięsny, który oferuje bardzo dobrą jakość swoich produktów. Jeśli jednak wybierasz mięso z supermarketu upewnij się, że nie jest ono nieświeże lub "przeleżane": nie może być brązowe a po wykonaniu testu palca powinno wrócić do swojej pierwotnej formy.

#2 Wybierz odpowiedni kawałek

Mówi się, że najlepszym mięsem na steka jest takie, które...nie było używane, czyli z części zwierzęcia, która nie było mocno eksploatowana.
Fantastycznie sprawdzi się antrykot, rostbef i polędwica. Bardzo ważnym elementem jest też tłuszcz. Wybierz taki kawałek, który ma piękną, marmurkową strukturę. Delikatne włókna tłuszczu oznaczają, że zwierzę hodowane było w spokojnych i zrównoważonych warunkach, przez co jego mięso będzie lepsze.

Z rostbefu możemy uzyskać steki T-bone, czyli takie z kością, bardzo popularne w Stanach.
Polędwica zaś jest mięsem bardzo smacznym, delikatnym i mało tłustym, przez co trudniej będzie ją przygotować.
Najlepszym mięsem na przygotowanie soczystego steka będzie antrykot. To właśnie z niego powstają steki "rib-eye". Posiada on charakterystyczne "oczko" z tłuszczu, dzięki czemu nasz stek będzie soczysty.

#3 Pozwól mu się rozgrzać

Na godzinę przed przygotowaniem wyjmij steka z lodówki i pozwól mu złapać temperaturę pokojową. Jeśli tego nie zrobisz, możesz niemiło się później zaskoczyć!

#4 Pod żadnym pozorem nie usuwaj tłuszczu!

Chociaż otłuszczone brzegi mięsa mogą nie wyglądać apetycznie to pod żadnym pozorem ich nie usuwaj! Tłuszcz nadaje smak i to właśnie jego kawałki wzbogacają aromat mięsa.

#5 Sól, sól i jeszcze raz sól

Pewnie spotkałeś się ze stwierdzeniem, że nie należy solić mięsa przed wrzuceniem go na ruszt. To trochę prawda i trochę kłamstwo. Dlaczego? Sól pozwala zachować wodę, przez co mięso będzie bardziej soczyste. Jednak jeśli chcesz uniknąć nieco twardszej zewnętrznej części: posól kawałek steka na kilka godzin przed przygotowaniem. Gdy wrzucisz tak przygotowane mięso na ruszt uzyskasz fantastyczną skórkę.

#6 Marynata? Komu to potrzebne?

Zapomnij o marynowaniu mięsa. Wystarczy, że delikatnie posmarujesz je olejem. Przyprawy? Sól i grubo mielony pieprz. Nic więcej, w prostocie siła.

#7 Czysty grill to podstawa

Bez względu na to, co wrzucasz na ruszt, pamiętaj o czyszczeniu grilla. Nie ma nic gorszego niż zwęglony posmak lub stary tłuszcz na świeżym kawałku steka. Gdy będzie już czysty, posmaruj ruszt delikatnie olejem, zanim się rozgrzeje.

#8 Porządnie rozgrzej ruszt

Przez ok. 30 min pozwól grillowi się porządnie rozgrzać. To właśnie dzięki temu kawałki mięsa szybko się zamkną i uzyskasz pysznego, soczystego steka.

Pomysłowym trikiem, który super sprawdza się do szybkiego rozpalania grila jest - starter z opakowania po jajkach.

Powkładaj węgielki w opakowanie i polej je rozpałką. Pudełko po podpaleniu podtrzymuje płomień, dzięki temu, węgielki mają czas, by zacząć się palić.

Obraz

#9 Nie zgaduj, użyj termometra

Jeśli nie posiadasz termometra do mięsa to najwyższy czas zaopatrzyć się w niego. Przyda Ci się nie tylko podczas grillowania.
Dzięki niemu łatwo sprawdzisz stopień wysmażenia mięsa:
Medium rare: 55°C do 60°C
Medium
60°C do 65°C
Medium well
65°C do 70°C
Well done
70°C i więcej

Termometra brak a stek czeka? Odpal stoper!
Stek medum rare potrzebuje 3-4 minuty z każdej strony, 4-6 minut dla średniowysmażonego. Jeśli lubisz krwiste steki to wystarczą zaledwie 2 minuty dla każdej ze stron.

#10 Nigdy nie przewracaj steka z pomocą widelca

Chociaż pewnie nie raz będzie Cię kusiło żeby sięgnąć po widelec albo szpikulec do mięsa: nie rób tego. Przez powstałe otwory będą uciekać soki i w rezultacie Twój stek będzie wysuszony i gumowaty. Do przewracania użyj łopatek lub szczypiec.

#11 Bądź cierpliwy

Nie przeciągaj mięsem po grillu i nie obracaj go co chwila na ruszcie. Kiedy już skończy się jego czas grillowania pozwól kawałkowi mięsa odpocząć na talerzu kilka minuty. Wtedy wszystkie struktury się zamkną i mięso będzie idealne.

#12 Kiedy stek już wyląduje na talerzu...

Gotowe! Stek czeka na talerzu.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić jego smak podaj do niego lampką czerwonego wina.
Połóż też na nim kawałek masła z dodatkiem czosnku, żeby jeszcze pogłębić swoje doznania smakowe.

Mamy nadzieję, że te rady pomogą Wam podczas następnego grillowania. Jaki stopień wysmażenia lubicie najbardziej?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także