jak suszyć pomarańcze
Kategorie InspiracjeNewsyPorady

Jak przygotować suszone pomarańcze?

Jak przygotować suszone pomarańcze? I skąd w ogóle taki temat na pysznościach? Już za chwilę wszystko stanie się jasne 👍

Suszone pomarańcze to „must have” w moim domu w okresie świątecznym. Wykorzystuje je zawsze na kilka sposobów i dziś chcę się nimi podzielić również z Tobą. Dzięki nim zbliżające się święta Bożego Narodzenia będą wyjątkowe!

Do czego przydadzą się suszone pomarańcze?

Zanim przejedziemy do procesu suszenia pomarańczy, warto wyjaśnić jak można je wykorzystać. Po pierwsze, tak przygotowane owoce mogą stać się ciekawą ozdobą świątecznego stołu. W domu pojawią się nie tylko oryginalne dekoracje, ale też rozniesie się piękny i naturalny zapach pomarańczy.

Po drugie, zasuszone pomarańcze mogą sprawdzić się również jako element dekoracyjny świątecznych stroików. Pomarańcze bardzo ładnie komponuje się z zielenią. A jeśli dodamy do tego duetu szyszki i laski cynamonu, to już w ogóle mamy idealny komplet.

Suszone owoce możesz wykorzystać również jako ozdoby choinkowe. Wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to dodać do zasuszonych plastrów pomarańczy ozdobne tasiemki. I gotowe! Ciekawe i niepowtarzalne dekoracje możesz umieścić od razu na choince.

Jak przygotować suszone pomarańcze?

Jak przygotować suszone pomarańcze?

Skoro już wiesz, jak można wykorzystać suszone pomarańcze, czas dowiedzieć się jak je przygotować. I jak się okazuje, istnieją dwie bardzo proste metody.

#1 Piekarnik

Świeże pomarańcze kroimy w plastry (grubość ok. 5 mm). Podczas pieczenia pomarańcze stracą swoją objętość i mogą się „powykręcać” na wszystkie strony, dlatego lepiej podzielić owoce na większe kawałki.

Następnie ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia (plaster obok plastra). Wstaw formę do piekarnika na ok. 2 godziny, temp. 100 stopni Celsjusza. Co 15-20 minut zaglądaj do piekarnika i przewracaj plastry na drugą stronę.

jak zrobić suszone pomarańcze

Plastry pomarańczy możesz suszyć również na kratce z piekarnika. Sposób działania jest taki sam jak w przypadku blaszki do pieczenia.

#2  Kaloryfer

Tak jak w przypadku piekarnika, podziel pomarańcze na plastry i umieść je na papierze do pieczenia. Ułóż na rozgrzanym kaloryferze i susz przez kilka dni. I to wszystko!

Co jeszcze można zrobić z pomarańczami?

pomarańcze z goździkami

Jeśli w domu zostało Ci za dużo pomarańczy i nie wiesz co z nimi zrobić, mam pewien pomysł, który możesz wykorzystać w takiej sytuacji. Przygotuj zimową herbatę, grzane wino lub piwo i dodaj do napoju świeże plastry pomarańczy. Nie zapomnij powbijać w owoce goździki.

Napój nie tylko będzie fajnie się prezentował, ale i lepiej smakował.

Zobacz także: Świąteczne babeczki choinki