Jak zrobić szaszłyki na grilla – 8 smakowitych przepisów

Grillowy sezon to czas trudnych pytań: jak zamarynować karkówkę, jak zrobić szaszłyki na grilla, jak naciąć kiełbaskę? Ostatnio udzieliłam odpowiedzi na pierwsze pytanie, teraz pora na kilka wskazówek odnośnie drugiego z dań!

Jak zrobić szaszłyki na grilla – kilka podstawowych porad

Przygotowanie tych pyszności należy rozpocząć od zaplanowania składników, które znajdą się na poszczególnych szpadkach. Bez względu na to, czy będzie to potrawa wegańska, czy mięsna, każdy z produktów powinien zostać pokrojony na dość duże kawałki.




Należy pamiętać, że jedzenie poddawane obróbce cieplnej, zmniejsza swoją objętość i konsystencję. Jeśli więc kawałki będą zbyt małe, szaszłyk zbytnio się wysuszy.
Pamiętaj o boczku
W przypadku przyrządzania potrawy zarówno z warzyw, jak i mięsa, najlepiej dodać do niej także boczek – szczególnie gdy mięsną bazą szaszłyka ma być kurczak. Bezpośrednie sąsiedztwo plastrów boczku sprawi, że mięso drobiowe nie wyschnie i będzie odpowiednio soczyste.


Przygotuj patyczki na szaszłyki
Jeśli boisz się, że drewniane elementy szaszłyków mogą zająć się ogniem, włóż je do wody na ok. 15 minut przed grillowaniem.


Co więcej, jedzenie warto nabijać na dwa szaszłyki, dzięki czemu masz pewność, że cała konstrukcja będzie stabilna w 100%.
Parę słów o składnikach


Czas zająć się poszczególnymi składnikami, które możemy umieścić na szaszłykach.



Najlepsze mięsa do szaszłyków z grilla:
- wieprzowina – (boczek, łopatka, karkówka, polędwica)
- kurczak – filety
- wołowina
- baranina
- ryby i owoce morza – (surowy tuńczyk, łosoś, krewetki, kalmary)
Najlepsze warzywa do szaszłyków z grilla:
- papryka – (zielona, żółta, czerwona)
- cukinia
- pieczarki
- cebula – (czerwona, biała)
- młode ziemniaki
- pomidorki koktajlowe
Najlepsze dodatki do szaszłyków z grilla:
- kawałki wędzonego sera
- owoce – (ananas, figa)
- oliwa z oliwek
- marynata do mięs
- przyprawy (papryka, pieprz, sól, opcjonalnie: np. majeranek, cynamon)
Jak komponować szaszłyki na grilla
Jeśli chodzi o nabijanie składników szaszłyka na szpadkę, dobrze jest kierować się nie tylko kolorystyczną estetyką, ale i względami praktycznymi. Produkty bardziej mokre albo tłuste powinny sąsiadować z tymi bardziej suchymi.
Jak powinno wyglądać samo grillowanie

Gotowe szaszłyki należy ułożyć na tackach, nie bezpośrednio na kratce grillowej. Alternatywą może być zawinięcie ich w folię aluminiową. Przed rozpoczęciem grillowania, można skropić szaszłyki oliwą z oliwek. Dobrym rozwiązaniem jest wcześniejsze dodanie przypraw.
Szaszłyki trzeba grillować do momentu, aż warzywa zmiękną, a mięso będzie pięknie przyrumienione. Ważne, by nie było surowe!
Szaszłyki na grilla – marynata
Kluczem do dobrego smaku potrawy są nie tylko dobrej jakości, świeże składniki, aromatyczne przyprawy, ale i doskonała marynata. Nie jest ona punktem obowiązkowym, ale na pewno nie zaszkodzi mięsu, które trafi na grilla pod postacią szaszłyka
Składniki:
- 1/2 szkl. sosu barbecue
- 1/3 szkl. sosu sojowego
- łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- łyżka miodu
- 1/2 szt. imbiru
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- łyżeczka płatków papryki
Połącz wszystkie składniki w misce. Następnie włóż mięso do grillowej marynaty minimum na 20 minut.
Jak zrobić szaszłyki na grilla – 8 pomysłowych receptur
#1 Zawijańce z grilla
Zaczynamy od kombinacji wołowiny, boczku, żółtego sera i rozmarynu. Oj będzie się działo!
#2 Szaszłyki na grilla z kaszanki, kiełbasy i cebuli
Aby przygotować tę genialną mieszankę, wystarczy pociąć składniki na mniejsze kawałki, a następnie naprzemiennie umieścić je na drewnianych patyczkach. I prosto na grilla!
#3 Szaszłyki na grilla z kurczakiem, czerwoną cebulą, ananasem i papryką
Teraz zrobi się naprawdę kolorowo, a to wszystko za sprawą pysznych i świetnych składników, których nigdy za wiele. Genialnym dodatkiem jest tutaj nasza marynata.
#4 Juniorowe szaszłyki na słodko z grilla
Co zrobić, aby maluch zjadł ze smakiem szaszłyki z grilla? Postaw na odpowiednie składniki! W tym przypadku mowa o owocach i piankach, które należy podgrzać na ruszcie i to wszystko!
#5 Szaszłyki z łososia w fitowym wydaniu
Na mojej liście nie mogło zabraknąć i propozycji w lżejszym wydaniu. Takie szaszłyki na grilla przypadną do gustu, nawet największej marudzie ?
#6 Jak zrobić szaszłyki z grilla z wątróbki drobiowej?
Zamarynuj kawałki kurczaka w mieszance z oliwy, czerwonej papryki, soli i pieprzu. Odstaw na 20 minut.
Na drewnianych patyczkach umieść przygotowaną wątróbkę drobiową, zamarynowane kawałki kurczaka, cebulę oraz czerwoną paprykę. Grilluj według uznania.
#7 Kurczak z grilla w towarzystwie białych kiełbasek
Na grillu możesz przygotować również szaszłyki z kurczaka i białych kiełbasek. I to w ciekawym wydaniu!
#8 Szaszłyki z krewetek i ananasa w słodkim wydaniu
Jak zrobić szaszłyki na grilla w oryginalny sposób? To bardzo proste!
Połącz ze sobą kawałki ananasa oraz krewetki. Nie zapomnij również o sosie z mleka kokosowego i sosu sweet chilli z ananasem. Zgrilluj na rozgrzanym ruszcie.
I to wszystko na dzisiaj! Z tymi przepisami już wiesz jak zrobić szaszłyki na grilla ?
Zobacz także: Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna
Komentarze