PrzepisDeseryJak zrobić tort? Przepis na spełnienie marzeń każdego łasucha

Jak zrobić tort? Przepis na spełnienie marzeń każdego łasucha

pixabay.com
pixabay.com
Anna
07.06.2018 18:27, aktualizacja: 07.06.2018 18:47

Jest symbolem urodzin, wesel i wszystkich ważnych imprez rodzinnych. Klasyk wśród wszystkich deserów. Jak zrobić tort, który zadowoli nawet najbardziej wybrednego łasucha? Mamy na to przepis…

Jak zrobić tort – wskazówki

Przepisy na torty urodzinowe mają to do siebie, że nie są uniwersalne. Desery mogą mieć różne smaki i masy. W jednym domu tort będzie zawsze czekoladowy, w innym biszkoptowy z białą masą i świeżymi owocami. Tort urodzinowy musi być pyszny i wypadałoby, żeby jubilat zdmuchnął palące się na nim świeczki. Podamy wam dwa przepisy na urodzinowe torty.

Tort przepis – tort czekoladowy

pixabay.com
pixabay.com

Przepis na tort czekoladowy. Tort czekoladowy jest chyba najbardziej klasycznym ze wszystkich tortów. By go przyrządzić przygotuj:

- 200 g gorzkiej czekolady,

- 200 g masła,

- łyżkę rozpuszczalnej kawy,

- 170 mąki pszennej,

- szczyptę soli,

- 1/2 łyżki proszku do pieczenia,

- 1/4 łyżki sody,

- 25 g kakao,

- 300 g brązowego cukru,

- 3 jajka,

- 80 ml jogurtu.

Do przygotowania masy będziesz potrzebować:

- 200 g gorzkiej czekolady,

- 250 ml śmietanki 30%,

- 2 łyżki brązowego cukru,

- 100 gramów gorzkiej czekolady do dekoracji.

Tort czekoladowy przygotowanie

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz tak, by brzegi papieru wychodziły na zewnątrz. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Czekoladę łamiemy na kosteczki i przekładamy do rondelka z masłem, dodajemy kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody i podgrzewamy na małym ogniu, aż wszystkie składniki zaczną się roztapiać. Wówczas zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Mąkę przesiewamy do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i brązowym cukrem. Mieszamy i wbijamy do suchych składników jajka. Mieszamy mikserem, dodajemy jogurt. Mieszamy masę tak, by nabrała powietrza. Wlewamy do foremki i pieczemy przez godzinę. Jak sprawdzić, czy masa jest w środku upieczona? Ciasto nakłuwamy wykałaczką i sprawdzamy czy jest mokra. Mokra oznacza, że wewnątrz ciasta masa jest płynna. Upieczone i wystudzone ciasto przekrajamy na 3 części. Przechodzimy do etapu drugiego, czyli masy. Czekoladę łamiemy na kosteczki i wkładamy do miski. W garnku podgrzewamy śmietanę z cukrem, przelewamy do miski z czekoladą, mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Tort przekładamy wystudzoną masą, smarujemy go również po bokach i na wierzchu. By zrobić dekorację, stapiamy czekoladę i wylewamy na deskę do krojenia. Rozsmarowujemy tak, by uzyskać cienką warstwę. Czekamy godzinę, aż czekolada zastygnie. Ostrym nożem robimy czekoladowe wiórki i układamy je na torcie. Tort trzymamy w lodówce.

Tort przepis – tort z brzoskwiniami

Drugi przepis na urodzinowy tort, który Wam zaprezentujemy, to pyszny deser z brzoskwiniami. Przygotujcie:

- 6 jajek (oddzielamy żółtka od białek),

- 2 szklanki cukru pudru,

- 2/3 szklanki mąki pszennej,

- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,

- 500 g serka mascarpone,

- 500 ml śmietany kremówki,

- szklankę cukru pudru,

- dużą puszkę brzoskwiń,

- 2 łyżki likieru brzoskwiniowego,

- sok z cytryny,

- 50 g białej czekolady.

pixabay.com
pixabay.com

Tort z brzoskwiniami przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wykładamy bułką tartą. Żółtka ucieramy z połową cukru pudru, chcemy by powstała puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijamy białka z resztą cukru pudru aż powstanie sztywna i lśniąca piana. Mąkę pszenną i ziemniaczaną dwukrotnie przesiewamy i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy masę z pianą z białek, używamy szpatułki i wykonujemy ruchy, które doprowadzą do masy powietrze. Przesiewamy do masy 1/3 mąki i delikatnie mieszamy. Nie chcemy zniszczyć piany. Wsypujemy kolejną 1/3 mąki i delikatnie łączymy. Powtarzamy proces z ostatnią częścią mąki. Naszą masę wkładamy do przygotowanej formy. Pieczemy przez 40 minut. Gdy biszkopt będzie ostudzony kroimy go na trzy części. By zrobić masę, serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. 10 łyżki soku z brzoskwiń, 2 łyżki likieru i soku z cytryny mieszamy. Dolny krążek biszkoptu kładziemy na paterze, kładziemy na nim brzoskwinie i skrapiamy nasączeniem. Dodajemy masę i rozprowadzamy ją równomiernie po biszkopcie. Tak samo postępujemy z pozostałymi warstwami biszkoptu. Wierzch i boki tortu smarujemy masą. Dekorujemy brzoskwiniami i startą na tarko o drobnych oczkach białą czekoladą. Tort trzymamy w lodówce.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także