in

Jak zrobić żeberka, by zachwyciły gości?

Dobre żeberka są pełne aromatu i posiadają delikatną, rozpływającą się w ustach strukturę. Można je przyrządzać na wiele sposobów, jednakże najsmaczniejsze to te pieczone, grillowane bądź w kapuście. Oto kilka porad, jak zrobić żeberka, by były rzeczywiście smaczne.

Przygotuj odpowiednio mięso

Żeberka, jak sama nazwa wskazuje, składają się z kości żeber oraz mięsa ulokowanego pomiędzy nimi. Całość jest połączona dużą ilością błon, które przez większość osób pomijane, znajdują uznanie u wyszukanych smakoszy. Jeżeli zależy Ci na dobrym efekcie wizualnym podanej potrawy, to warto przyrządzić cały pas żeberek, który będzie się znakomicie prezentował na długim półmisku. W przypadku, gdy chcesz przyspieszyć i zoptymalizować ilość pracy, zdecyduj się na mniejsze porcje – łatwiej będzie je zamarynować, upiec i podać. Wybieraj żeberka o mniejszych rozmiarach – pochodzące od młodszych zwierząt – wtedy masz większe prawdopodobieństwo, iż mięso będzie miało szlachetniejszy smak.

Jak zrobić żeberka?

Marynata to podstawa. Niezależnie od tego, czy planujesz upiec je w piekarniku czy też na grillu, warto by były odpowiednio zamarynowane. Klasyką gatunku są te w musztardzie i miodzie. Klasyczny przepis, który zawsze się sprawdza.
• 500 g żeberek
• 3 łyżki musztardy
• 3 łyżki miodu
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
• sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki wymieszaj, natrzyj nimi mięso i odstaw w szczelnie zamkniętym pojemniku, do lodówki na noc, a najlepiej na 24 godziny. Żeberka z tego przepisu będą pyszne, soczyste i aromatyczne – należy je piec w piekarniku. Początkowo pod przykryciem przez pół godziny, następnie bez przykrycia przez kolejne 20 minut. Jeżeli wybierzesz wersję grillowaną, to pamiętaj o stosunkowo delikatnej mocy płomienia, by nie przypalić mięsa.

jak zrobić żeberka

Jak zrobić żeberka na obiad? – wersja dla niecierpliwych

Wersja optymalizacyjna dla osób, które nie lubią zbyt wiele czasu spędzać w kuchni a jednocześnie cenią sobie wysokie walory smakowe. Ugotuj zupę na żeberkach (może być klasyczny mix jarzynowy). Wyjmij mięso, dopraw mieszanką ulubionych ziół (szczególnie rozmaryn i tymianek będą tutaj wskazane), skrop olejem rzepakowym i wstaw na kwadrans do piekarnika w naczyniu bez przykrycia, z włączoną funkcją grilla. Uzyskasz spektakularny smak, bez konieczności mozolnego przygotowywania dania a zupa na wywarze z żeberek (np. kapuśniak czy grochówka) będzie smakować wybornie.

Żeberka w kapuście – klasyka rodem z babcinej kuchni

Pamiętasz smak żeberek w kapuście, jakie serwowała Ci babcia? Danie to, wbrew pozorom wcale nie jest trudne do przyrządzenia, wymaga jedynie większego zaangażowania czasowego, niż powyższe propozycje. Żeberka natrzyj mieszanką czosnku, soli, pieprzu i rozmarynu, odstaw na kilka godzin do lodówki a następnie obsmaż (po 3 minuty z każdej strony) na małej ilości oleju. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku, dodaj do niej startą marchewkę, posiekaną drobno cebulę i ulubione przyprawy. W naczyniu żaroodpornym wyłóż połowę kapusty, następnie połóż żeberka i całość pokryj resztą kapusty. Podlej małą ilością wody i piecz pod przykryciem przez około godzinę.

Jak zrobić żeberka, by zachwyciły gości?
Jak zrobić żeberka, by zachwyciły gości?
    Głosów: 0
    Ocena: 0
    Twoja ocena:
    Oceń ten przepis!

    Składniki:

    Porcje:
    Wydruk przepisu

    Sposób przygotowania: