PrzepisJaka jest najlepsza kapusta na gołąbki? Jeśli wybierzesz złą wielkość, porwie się po włożeniu do wody

Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki? Jeśli wybierzesz złą wielkość, porwie się po włożeniu do wody

Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki? Jeśli wybierzesz złą wielkość, porwie się po włożeniu do wody
Paulina
18.09.2022 08:20, aktualizacja: 20.03.2024 15:15

Zazwyczaj w trakcie gotowania gołąbków czołowe miejsce zajmuje kapusta. Nie może o być byle jaka kapusta. Warto pochylić się nad wyborem idealnego egzemplarza. Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki? Już tłumaczymy!

Kapusta biała, czyli jedno z najważniejszych warzyw w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzi się do gołąbków. Mamy gwarancje, że nie rozpadną się, łatwo będzie się je serwować, a wszyscy domownicy i goście pochłoną danie ze smakiem. Jej uniwersalność pozwala na przyrządzenie wielu różnorodnych dań. Można ją kisić, gotować, dusić, smażyć lub jeść na surowo. I jest oczywiście idealna na gołąbki.

Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

Przede wszystkim pamiętaj, że do przyrządzenia gołąbków najlepiej sprawdzi się średniej wielkości główka. Kapusta nie może być zanadto zbita, inaczej nawet wcześniejsze obgotowanie jej nie pomoże przy odrywaniu liści. Zanim przygotujesz liście na gołąbki, pamiętaj, by usunąć głąb. W przeciwnym razie potrawa może mieć gorzki smak.

Na początku z młodej kapusty zdejmuję dziurawe i pożółkłe liście. Zostaw tylko te zdrowe, a następnie wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę. Okazuje się, że jeśli zależy nam na odpowiednio przygotowanej kapuście, należy umieścić ją we wrzątku tak, by była cała pokryta. Na małym ogniu powinna spędzić około 7-9 minut. W tym czasie warto obrócić ją kilka razy.

Możesz sięgnąć również po kapustę włoską. Jest ona delikatniejsza i nieco łatwiejsza w przygotowaniu.  W obu odsłonach gołąbki smakują równie pysznie.

Obraz

Obieraj ostrożnie kapustę

Teraz musisz rozebrać wystudzoną kapustę z liści. Zrób to tak delikatnie, jak tylko potrafisz. Przy pomocy drugiego widelca ściągają odchodzące pod wpływem temperatury liście i odkładaj na talerzyk. Jeśli masz duże zgrubienia na liściach, wytnij je.

Obraz

W czasie studzenia kapusty przygotuj farsz. Przepis na idealne gołąbki znajdziesz poniżej w filmie. Gołąbki w chrupiącej panierce to danie, którym zachwycisz wszystkich swoich gości. Możesz wykorzystać do nich białą kapustę albo włoska. Obie będą pyszne i dobrze się sprawdzą.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także