Jaki jest najzdrowszy sposób przyrządzania ryb? Eksperci nie mają złudzeń, zapomnij o smażeniu na oleju, istnieje doskonalsza metoda

Smażona ryba, surówka z kiszonej kapusty i ziemniaki to tradycyjne podanie ryby w naszym kraju. Smażenie to najczęstsza forma obróbki, jaką wybieramy, by przygotować ten element naszego dania. Rzadziej stosujemy gotowanie lub pieczenia. Czy w wersji smażonej jest najzdrowsza? Może warto zdecydować się na inny rodzaj obróbki termicznej? Postawmy na gotowania.

Spożycie ryb to dość kontrowersyjny temat. Jedni nie przepadają za ich smakiem, a inni nie chcą się zdecydować na rybę z powodu skażenia ryb metalami ciężkimi. Nie ma się czego obawiać. Ryby to cenne źródło witamin, białka i kwasów omega-3.

Ryba - Pyszności; Foto: pixabay.com

Ryba – Pyszności; Foto: pixabay.com

Jak ugotować rybę?

Minimum raz w tygodniu w naszej diecie powinna się pojawić tłusta ryba morska. Może to być pstrąg łososiowy, łosoś czy makrela. Zazwyczaj dwa pierwsze gatunki zdarza nam się upiec lub smażyć. My radzimy jednak ugotowanie ich na parze bądź w wodzie. Powyższe metody przyrządzania ryb są bardzo szybkie i pozwalają zachować dużo wartości odżywczych.

Rybę przed ugotowaniem przypraw ulubionymi składnikami. Do tłustych ryb typu łosoś idealnie pasuje pieprz cytrynowy i sól. Natrzyj ją przyprawami i umieść w gotującej się wodzie. Do wody możesz dodać świeży koper, dzięki czemu ryba będzie bardziej aromatyczna. Gotuj ją ok. 8 minut tak by ryba, była różowa. Im większy kawałek tym czas gotowania minimalnie się wydłuży. Wodę po gotowaniu możesz wykorzystać na przykład do zrobienia sosu.

Ryba z ryżem - Pyszności; Foto: Canva.com

Ryba z ryżem – Pyszności; Foto: Canva.com

Czemu gotowana ryba jest zdrowsza?

Otóż w przypadku, kiedy smażymy rybę, dodatkowo do jej przygotowania używamy dużą ilość tłuszczu, dodajemy bułkę tartą i mąkę. To często sprawia, że kaloryczność obiadu mocno wzrasta, a my dostarczamy sobie zbyt dużo tłuszczu i węglowodanów prostych. Więc warto postawić na gotowanie w wodzie oraz na parze.

Właściwości ryb

Ryby to skarbnica właściwości odżywczych. Dietetycy zachęcają do tego, aby te pojawiały się w naszej diecie jak najczęściej, najlepiej gotowane w wodzie lub na parze. Minimum 2 porcje ryby po 150 g tygodniowo zapewni nam zapotrzebowanie na kwasy omega-3, które wspierają praca naszego serca czy układu odpornościowego. Znajdziemy w nich wit. A, D czy wit. z gr. B.

 

Jeśli masz ochotę na rybę, przygotuj nasz przepis na łososia


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×