PoradyGarnki, w których gotujemy, mają wpływ nie tylko na smak potraw. Niektóre są toksyczne

Garnki, w których gotujemy, mają wpływ nie tylko na smak potraw. Niektóre są toksyczne

Garnki, w których gotujemy, mają wpływ nie tylko na smak potraw. Niektóre są toksyczne
Frania
04.10.2022 23:00, aktualizacja: 04.10.2022 23:17

Garnki to podstawa w każdej kuchni. Bez odpowiedniego sprzętu ani rusz, dlatego dzisiaj przedstawię Ci wady i zalety garnków wykonanych z różnych tworzyw.

Czy istnieje jeden, idealny garnek? A może każdy z produktów ma swoje wady i zalety?

#1 Garnki emaliowane

Liftarn
Liftarn

ZALETY

  • są uważane za najbezpieczniejsze na rynku
  • tworzywo, z jakiego są wykonane, jest odporne nie tylko na wysokie temperatury, ale świetnie radzi sobie również z korozją i detergentami
  • są w 100 % antyalergiczne oraz ekologiczne
  • szybko się nagrzewają i długo utrzymują ciepło
  • nie zmieniają smaku potrawy

WADY

  • ich trwałość.Na pewno tego typu garnki nie będą służyć przez długie lata
  • w przypadku obicia lub odpryśnięcia emalii, garnek należy wyrzucić, ponieważ mogą zachodzić w nim procesy chemiczne

ZALETY

  • nie wydzielają szkodliwych substancji, są więc w pełni bezpieczne
  • są bardzo wytrzymałe
  • świetnie nadają się do gotowania, duszenia, smażenia, jak i zapiekania
  • długo utrzymują ciepło

WADY

  • nie należą do najtańszych
  • są ciężkie w porównaniu do innych garnków
  • wymagają odpowiedniej pielęgnacji - po każdym umyciu należy wycierać je do sucha i od czasu do czasu konserwować przy pomocy oleju

ZALETY

  • dobrze przewodzą ciepło
  • są odporne na uszkodzenia mechaniczne
  • szybko się nagrzewają
  • są stosunkowo tanie i lekkie w użytku
  • nie straszne im detergenty

WADY

  • krótko utrzymują ciepło
  • nie należy przygotowywać w nich kwaśnych potraw, ponieważ w takim zestawieniu łatwo o wydzielanie się niebezpiecznych dla naszego zdrowia związków

#4 Garnki ze szkła

https://www.ebay.com/
https://www.ebay.com/

ZALETY

  • są antyalergiczne i antybakteryjne
  • nie ulegają reakcjom chemicznym
  • nie chłoną zapachów, tłuszczu oraz barwników
  • łatwo je pielęgnować
  • są wielofunkcyjne - można wykorzystywać je zarówno w piekarniku, jak i mikrofalówce

WADY

  • nie są mega wytrzymałe
  • krótko utrzymują ciepło
  • są dość ciężkie

ZALETY

  • równomiernie rozprowadzają ciepło
  • nie wchodzą w reakcje z przygotowywanym jedzeniem
  • są wytrzymałe oraz odporne na zarysowania, wgniecenia i uszkodzenia

WADY

  • wolno się nagrzewają
  • mogą zawierać nikiel, na który mogą być uczelni niektórzy użytkownicy

Jak dla mnie nie istnieje jeden, najlepszy rodzaj garnków. Przy wyborze powinniśmy kierować się własnymi preferencjami i przyzwyczajeniami. Tak, aby wybrany sprzęt służył nam jak najlepiej ?

A Ty z jakich garnków korzystasz na co dzień? Masz swojego faworyta, czy może ciągle szukasz najlepszego rozwiązania?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także