Przepis"Nidy nie jedz takiego jajka". Dietetyk ostrzega

"Nidy nie jedz takiego jajka". Dietetyk ostrzega

Jajko sadzone to dobry wybór, jeśli nie popełniamy błędów (unplash, instagram.com/bartekszemraj)
Jajko sadzone to dobry wybór, jeśli nie popełniamy błędów (unplash, instagram.com/bartekszemraj)
25.05.2023 06:30

Jajko dostarcza nam wielu składników odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Nie powinniśmy jednak przesadzać z ilością i zwracać uwagę na sposób przygotowania. Przy smażeniu popełniamy często ogromny błąd.

Bartek Szemraj jest dietetykiem, który publikuje posty na swoim profilu na Instagramie. Wyjaśnia tam najróżniejsze kwestie związane z żywieniem. Ostatnio na tapet wziął temat przygotowywania jajek. Jakie były jego wnioski i porady?

Jajko co do zasady jest zdrowe, ale musimy uważać na jego obróbkę

- Nigdy nie jedz w ten sposób jajek! - grzmi dietetyk na początku filmiku. O co chodzi? W domach często smażymy je, przygotowując tak zwane jajka sadzone. Samo danie nie jest jeszcze takie złe. Bartek Szemraj zwraca raczej uwagę na inny aspekt. Nie powinniśmy przerzucać dania na drugą stronę.

- W tym momencie żółtko pod wpływem temperatury straci wartości odżywcze — tłumaczy ekspert. Dodaje też, że krótkie smażenie nie spowoduje jednak zbyt dużego spustoszenia. Gorzej, gdy jajko postanowimy bardziej przypiec. Im mniej produkt przebywa na patelni, tym lepiej. Dietetyk poleca przygotować wersję z płynnym żółtkiem i ściętym jajkiem.

Internauci mają też swoje pomysły. Nie wszyscy zgadzają się z postem

Użytkownicy Instagrama podzielili się swoim pomysłami. Niektórzy wspominali o tym, że przykrywają patelnię podczas smażenia.

"Nie przekładam, ale nakrywam pokrywką i (białko) się ścina, ale żółtko jest lejące" - napisała jedna komentująca. Inny internauta dodał:

"To jest sztuka zrobić jajko z idealnie ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Raczej przykrywam i smażę na małym ogniu lub w tosterze (czystym i natłuszczonym)".

Część osób wyraziła opinię na temat płynnego żółtka. Nie wszyscy lubią taką konsystencję, a niektórzy się jej nawet brzydzą.

"Niestety nie znoszę jajek z płynnym żółtkiem, więc u mnie nawet jajecznica jest puchata, ale grudkowata, a smażone jajka zbite zawsze" - głosi jeden z komentarzy.

Zbyt długo smażone jajko traci wartości odżywcze
Zbyt długo smażone jajko traci wartości odżywcze
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także