PrzepisJakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków? Nie każde się nadają, idealne powinny spełniać kilka warunków

Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków? Nie każde się nadają, idealne powinny spełniać kilka warunków

Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków? Nie każde się nadają, idealne powinny spełniać kilka warunków
Paulina
04.08.2022 17:43, aktualizacja: 20.03.2024 10:52

Miłośnicy domowych przetworów, często przygotowują własne ogórki kiszone. W końcu mamy na nie sezon, wiec warto to wykorzystać. Możemy je ukisić w każdym naczyniu, które porządnie zakręcimy. Najczęściej wybieramy słoiki lub plastikowe butelki. Zakup odpowiedniego naczynia jest ważną decyzją, ponieważ wpływa na jakość kiszonych produktów i nasze zdrowie. Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków? Podpowiadamy!

Ogórki to taki produkt, który można wykorzystać na rozmaite sposoby w naszej kuchni. Jako przekąskę, element jakiegoś dania albo dodatek do kanapek. Latem w naszym kraju możemy dostać ogórki na wyciągnięcie ręki, są niedrogie i łatwo dostępne. Warto zatem wykorzystać tę okazję, żeby przygotować domowej roboty ogórki kiszone.

Ogórki kiszone w słoiku - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Ogórki kiszone w słoiku - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków? Czy tylko słoiki się nadają?

Do kiszenia powszechnie używa się:

        
  • słoików
  • butelek
  • beczki
  • kamionki
  • garnków
  • wiaderka i innych opakowań plastikowy

Teoretycznie każde się sprawdzi, natomiast najlepiej zdecydować się na jeden z trzech. Czyli słoik, kamionkę lub beczkę. W przypadku bardzo dużych fermentacji jedynym rozsądnym pojemnikiem są beczki dębowe w różnych formach i pojemnościach od kilkunastu do kilkuset litrów. Natomiast jeśli robimy przetwory tylko dla naszej rodziny, to szklany słoik wystarczy.

Ogórki kiszone- Pyszności
Ogórki kiszone- Pyszności

Jaki słoik wybrać?

Słoiki do kiszenie ogórków i innych warzyw powinny spełniać kilka wymagań. Słoiki powinny być przeźroczyste i wykonane ze szkła bezbarwnego, co pomaga monitorować stan i zachowanie kiszonki. Słoiki powinny mieć duży otwór i gładkie ścianki, aby można je było łatwo czyścić. Czystość podczas fermentowania to podstawa. Dodatkowo taki otwór pozwoli na łatwe umieszczenie warzyw w słoiku. Typowe słoiki, które mamy w kuchni po różnych produktach dobrze się sprawdzą.

Obraz

Nie kiś warzyw w plastiku

Odradzamy kiszenie w plastikowych butelkach czy wiaderkach. To nie najlepszy wybór. Jest odporny na kwas. Natomiast bisfenol, który znajduje się w plastikowych wyrobach, przenika do przechowywanej żywności i negatywnie wpływa na nasz organizm.

Wszystkie warzywa, które kisimy, są bardzo zdrowe. Dlatego podrzucamy tutaj nasz jeszcze jeden przepis na ogórki kiszone:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także