Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków? Nie każde się nadają, idealne powinny spełniać kilka warunków

Miłośnicy domowych przetworów, często przygotowują własne ogórki kiszone. W końcu mamy na nie sezon, wiec warto to wykorzystać. Możemy je ukisić w każdym naczyniu, które porządnie zakręcimy. Najczęściej wybieramy słoiki lub plastikowe butelki. Zakup odpowiedniego naczynia jest ważną decyzją, ponieważ wpływa na jakość kiszonych produktów i nasze zdrowie. Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków? Podpowiadamy!

Ogórki to taki produkt, który można wykorzystać na rozmaite sposoby w naszej kuchni. Jako przekąskę, element jakiegoś dania albo dodatek do kanapek. Latem w naszym kraju możemy dostać ogórki na wyciągnięcie ręki, są niedrogie i łatwo dostępne. Warto zatem wykorzystać tę okazję, żeby przygotować domowej roboty ogórki kiszone.

Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków?

Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków? – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków? Czy tylko słoiki się nadają?

Do kiszenia powszechnie używa się:

  • słoików
  • butelek
  • beczki
  • kamionki
  • garnków
  • wiaderka i innych opakowań plastikowy

Teoretycznie każde się sprawdzi, natomiast najlepiej zdecydować się na jeden z trzech. Czyli słoik, kamionkę lub beczkę. W przypadku bardzo dużych fermentacji jedynym rozsądnym pojemnikiem są beczki dębowe w różnych formach i pojemnościach od kilkunastu do kilkuset litrów. Natomiast jeśli robimy przetwory tylko dla naszej rodziny, to szklany słoik wystarczy.

Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków?

Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków? – Pyszności

Jaki słoik wybrać?

Słoiki do kiszenie ogórków i innych warzyw powinny spełniać kilka wymagań. Słoiki powinny być przeźroczyste i wykonane ze szkła bezbarwnego, co pomaga monitorować stan i zachowanie kiszonki. Słoiki powinny mieć duży otwór i gładkie ścianki, aby można je było łatwo czyścić. Czystość podczas fermentowania to podstawa. Dodatkowo taki otwór pozwoli na łatwe umieszczenie warzyw w słoiku. Typowe słoiki, które mamy w kuchni po różnych produktach dobrze się sprawdzą.

Ogórki kiszone- Pyszności; Foto: Canva

Nie kiś warzyw w plastiku

Odradzamy kiszenie w plastikowych butelkach czy wiaderkach. To nie najlepszy wybór. Jest odporny na kwas. Natomiast bisfenol, który znajduje się w plastikowych wyrobach, przenika do przechowywanej żywności i negatywnie wpływa na nasz organizm.

Wszystkie warzywa, które kisimy, są bardzo zdrowe. Dlatego podrzucamy tutaj nasz jeszcze jeden przepis na ogórki kiszone:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×