PrzepisJeden wywar, trzy zupy. Daria Ładocha dzieli się świetnym patentem

Jeden wywar, trzy zupy. Daria Ładocha dzieli się świetnym patentem

Daria Ładocha (adobe, www.dziendobrytvn)
Daria Ładocha (adobe, www.dziendobrytvn)
28.05.2023 08:00

Daria Ładocha podzieliła się tipem, jak z jednego bulionu przygotować trzy bardzo smaczne zupy. Swój pomysł pokazała podczas nagrania w kuchni w programie śniadaniowym "Dzień Dobry TVN". Koniecznie sprawdź i przetestuj te przepisy.

Prezenterka na wizji przygotowała wywar, który stał się bazą do kolejnych zup. - Musimy praktykować smart cooking, czyli sprytne gotowanie. Co to znaczy? Jedna zupa na dwa dni — powiedziała na początku. Pokazała też sposób na to, jak skrócić czas gotowania.

Daria Ładocha pokazała przepis na bulion mięsny

Składniki:

  • szponder wołowy,
  • golonka z indyka,
  • szyjka z indyka,
  • dwa udka kurczaka,
  • marchew,
  • seler,
  • por,
  • korzeń pietruszki,
  • 1/4 kapusty włoskiej,
  • zielona pietruszka,
  • cebula,
  • główka czosnku,
  • imbir,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, kurkuma, liście laurowe, lubczyk.

Sposób wykonania:

  1. Ustaw piekarnik na 220 stopni Celsjusza.
  2. Na blaszce poukładaj mięso z warzywami. Piecz przez 40 minut.
  3. W międzyczasie zagotuj wodę. Wrzuć do niej składniki, a na koniec dopraw przyprawami.
  4. Gotuj jeszcze przez 3 godziny.

Zupa czosnkowa z indykiem i świeżym tymiankiem

Przygotuj więc odpowiednie składniki:

  • cztery ząbki czosnku,
  • cebulę,
  • marchew,
  • natkę pietruszki,
  • seler naciowy,
  • trzy ziemniaki,
  • gałązki tymianku,
  • 300 g filetów z indyka,
  • oliwę,
  • łyżkę masła,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • oregano i skórka z cytryny,
  • bulion.
Obraz

Zupa czosnkowa (pixabay)

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój. Podsmażaj przez chwilę.
  2. Dodaj marchewkę pokrojoną w talarki oraz ziemniaki. Wszystko zalej bulionem. Dopraw do smaku.
  3. Gotuj przez 15 minut, w międzyczasie pokrój indyka w plastry i dodaj go do zupy.
  4. Dorzuć skórkę z cytryny, posiekany tymianek oraz natkę pietruszki.
  5. Na końcu zagęść zupę mąką ziemniaczaną zmieszaną z odrobiną wody.

Daria Ładocha podzieliła się przepisem na ogórkową z pomidorami

Składniki:

  • 500 g startych ogórków,
  • trzy ząbki czosnku,
  • cebula,
  • trzy pokrojone ziemniaki,
  • starty chrzan,
  • 700 g passaty pomidorowej,
  • łyżeczka przecieru,
  • bulion,
  • świeża pietruszka,
  • przyprawy,
  • dwie łyżki masła klarowanego
Zupa pomidorowa (pexels)
Zupa pomidorowa (pexels)

Wykonanie:

  1. Ogórki wrzuć więc na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażaj przez chwilę.
  2. Obierz i pokrój cebulę, a czosnek posiekaj. Lekko podsmaż je w dużym garnku. Dorzuć też ziemniaki i zalej składniki wywarem. Dopraw i gotuj przez 15 minut.
  3. Dodaj passatę, przecier oraz ogórki. Na koniec wrzuć starty chrzan i natkę pietruszki.

Zupa z pieczonych białych warzyw z orzechami i parmezanem

Składniki:

  • seler,
  • kalarepa,
  • dwie pietruszki,
  • trzy ziemniaki,
  • cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • wywar,
  • 50 g tartego sera,
  • 200 ml słodkiej śmietany,
  • przyprawy,
  • garść orzechów włoskich,
  • kilka łyżek oliwy truflowej,
  • świeże oregano.
Obraz

Zupa krem Darii Ładochy (adobe)Wykonanie:

  1. Do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni włóż obrane i pokrojone białe warzywa. Dołóż też ziemniaki. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut.
  2. Zawartość blaszki przerzuć do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez kilka minut.
  3. Dodaj również zahartowane śmietany.
  4. Zupę zagotuj, a następnie zmiksuj na gładką masę. Skrop także wszystko oliwą, dodaj orzechy i starty parmezan.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także