Newsy9 produktów, które możesz zatrzymać, nawet jeśli upłynie ich data ważności. Nie wyrzucaj ich od razu

9 produktów, które możesz zatrzymać, nawet jeśli upłynie ich data ważności. Nie wyrzucaj ich od razu

9 produktów, które możesz zatrzymać, nawet jeśli upłynie ich data ważności. Nie wyrzucaj ich od razu
Ewa
31.03.2021 14:58, aktualizacja: 26.09.2023 14:43

Marnowanie jedzenia to plaga XXI, z którą należy walczyć. Możesz to również zrobić w swoim domu, bo każdy krok jest bardzo ważny.

#1 Chleb

Odpowiednio przechowywany chleb może posłużyć Ci nieco dłużej.
Możesz przechowywać go w chlebaku lub w torbę papierową, ważna jednak jest pokojowa temperatura. Unikaj także pakowania chleba w folię, która może sprawić, że na bochenku przedwcześnie pojawi się szkodliwa pleśń. Chleb możesz zamrozić lub gdy stanie się suche, zrobić z niego grzanki lub bułkę tartą.

Obraz

#2 Jajka

Zanim postanowisz wbić jajko do jajecznicy- sprawdź, czy nie jest zepsute. Data jest umowna, a niektóre jajka wciąż mogą być dobre. Jak to zrobić? Przeczytaj tutaj.

Obraz

#3 Masła

Na termin ważności masła wpływa głównie to, w jaki sposób je przechowujemy. Jeśli przechowujesz je w lodówce, w stałej temperaturze (czyli najlepiej nie na drzwiach), to możesz spróbować masła nawet tydzień po terminie.

Obraz

#4 Mleko

Im mniejsza w nim zawartość tłuszczu, tym wolniej się psuje. Jeśli w Twojej lodówce jest mleko 2-3 dni po terminie- daj mu jeszcze szansę. Jeśli nie jest kwaśne i nie ma grudek, to możesz go użyć.

Obraz

#5 Dżem

Przetwory potrafią trochę postać, o ile wcześniej nie były otwierane. Sprawdź tylko, czy nie spleśniały ;)

Obraz

#6 Ryż

Jak pokazują badania, ryż przechowywany w odpowiednich warunkach, może nie stracić swoich wartości odżywczej oraz aromatu przez 30 lat! Najlepszą temperaturą jest 4,5 ° C lub mniej. Po zakupie ryżu najlepiej przesypać go do plastikowych pojemników na żywność lub szklanych słoików.

Obraz

#7 Sos sojowy

Ciężko jest zużyć całą butelkę sosu sojowego od razu, ale nie musisz się martwić, że trzeba ją wyrzucić. Nawet jeśli otworzyłaś butelkę z sosem sojowym, bez problemu możesz przechowywać ją na co najmniej 3 lata. Okres przydatności sosu może być nawet dłuższy, ale zależy to od sposobu przechowywania, odpowiedniej temperatury oraz rodzaju sosu np. sosy wysokiej jakości, które powstały w procesie naturalnej fermentacji, mogą być przechowywane przez znacznie dłuższy okres.

Obraz

#8 Syrop klonowy

Według wielu producentów, nieotwierana butelka syropu klonowego może być przechowywana przez czas nieokreślony. Jeśli po otwarciu, trzymasz butelkę w lodówce, możesz spożywać syrop przez kilka lat.

Obraz

#9 Mleko w proszku

Mleko w proszku, przetwarzane zgodnie z odpowiednimi normami zdrowotnymi może być przechowywane przez długi czas bez i to bez utraty wartości odżywczej. Najważniejsze, żeby było przechowywane w hermetycznym pojemniku.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także